Toezichthouder en commissaris: kritische taak en functie

Omvangrijke verantwoordelijkheden vragen om vele kwaliteiten

Toezichthouder en commissaris: kritische taak en functie

De rol van commissarissen en toezichthouders is de afgelopen jaren veel belangrijker geworden. Het is allang niet meer een erebaan. Organisaties ontwikkelen zich sneller en kunnen tegelijkertijd ook in turbulente tijden terechtkomen. Dit vraagt om een nieuwe invulling van de RvC- en RvT-rol. Er is meer betrokkenheid, tijd, regelmatige aandacht, specifieke kennis en werkelijke belangstelling in de ontwikkeling van de organisatie vereist. Kortom: het is uitgegroeid tot een stevige verantwoordelijkheid. Veel meer dan voorheen kan men bovendien in de spotlights komen te staan, inclusief externe exposure in de media.

Het is daarom beslist geen nevenfunctie. De meerwaarde die een goede commissaris of toezichthouder heeft is groot. Reden genoeg om goed na te denken bij de invulling van een nieuwe commissaris- of toezichthouderpositie.

Toezichthouder en commissaris: kritische taak en functie

Maak plaats voor de nieuwe generatie toezichthouders: ‘Jongeren kijken anders naar de maatschappij’

Het nieuwe kabinet toetst het regeerakkoord aan de belangen van volgende generaties. Deze ‘generatietoets’ moet ook zijn weg vinden naar het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door jongeren een stem te geven in de Raad van Commissarissen. Daarover ging het webinar voor commissarissen en bestuurders, georganiseerd door Ebbinge, MVO Nederland en Change Inc.
Lees het artikel of bekijk het webinar

Het leiden van leiders
Wij bieden een nieuwe invulling met commissarissen en toezichthouders uit de categorie ‘Nieuwe Stijl’. Mensen die wij goed kennen en die naadloos passen bij het hiervoor beschreven profiel. Vaak zijn ze nog actief, bijvoorbeeld als CEO, CFO, participatiecommissaris of leider in een specifieke sector. Mannen en vrouwen. Ervaren, getalenteerde professionals met verstand, kennis, een omvangrijk netwerk, ondernemingszin, betrokkenheid. En – niet in de laatste plaats – een goed ontwikkeld afwegingsvermogen. Daadkrachtige zwaargewichten die in verbinding zijn en een waar verlengstuk vormen van het bestuur en de directie van organisaties. Simpel gesteld: mensen die daadwerkelijk in staat zijn om leiders te leiden. 

Leergangen Toezicht Nieuwe Stijl
Daarnaast kunnen commissarissen en toezichthouders deelnemen aan de exclusieve  Ebbinge Leergangen, gerichte opleidingen voor aankomende en ervaren commissarissen en toezichthouders. Meer algemeen, maar ook specifiek voor Goede Doelen & Culturele Organisaties, Zorg en Private EquityNiet alleen ligt daar de focus op kennis, we gaan ook in op ieders eigen vaardigheden. Centraal staan vragen als: hoe acteer je in situaties van tegenstelling? Wat is het effect van je eigen gedrag? Wanneer intervenieer je en wanneer nog niet? Deze leergangen geven we al meerdere jaren, met iedere keer weer een hoge waardering van deelnemers. 

Contact

Wil je contact opnemen? De volgende mensen kunnen je hierbij helpen.

Niet gevonden wat je zocht?

Ontdek alle Diensten en Expertises , lees onze Leadership Insights of neem Contact op.