Waakhond doet onderzoek naar toezicht op topinkomens in media

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat onderzoek doen naar het financieel toezicht op de Wet Normering Topinkomens (WNT).

nieuws

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat onderzoek doen naar het financieel toezicht op de Wet Normering Topinkomens (WNT). Dat heeft een woordvoerder bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van BNR. Het doel van de WNT is het tegengaan van bovenmatige bezoldigingen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi)publieke sector.

Voor bijvoorbeeld de media wordt jaarlijks vastgesteld wat het maximum inkomen mag zijn dat een presentator van de Publieke Omroep mag verdienen. Dit salaris is in 2022 vastgesteld op 216.000 euro. In het verleden waren er meerdere presentatoren bij de NPO die méér dan deze norm verdienden. Maar dit waren lopende contracten, die waren afgesloten voordat de WNT in werking trad. Bij de NPO zijn sinds 2020 geen presentatoren meer die boven de norm verdienen, zegt een woordvoerder.

De NPO heeft verzocht of het Commissariaat in het onderzoek het salarisvoorstel mee wil nemen dat presentator en tv-producent Jeroen Pauw in 2019 deed. In een mail die in bezit is van BNR stelde de zaakwaarnemer van Pauw voor om naast een presentatiecontract ook een afnamegarantie te geven aan het productiebedrijf TVBV, waar Pauw op dat moment directeur was.

BNNVARA wees dit verzoek af omdat het indruist tegen de salarisregels. De NPO verplicht omroepen om ‘tot het uiterste te gaan’ om ontwijking van het salarisplafond tegen te gaan. Vervolgens zou TVBV via omroep WNL alsnog de opdracht hebben gekregen de dagelijks talkshow Op1 te maken. TVBV, de productiemaatschappij van Jeroen Pauw, vindt dat het in 2019 niets fout deed, laat een woordvoerder van Banijay Benelux, waar TVBV onder valt, donderdag weten.

Het Commissariaat kondigt dit onderzoek naar de topinkomens aan vlak na een ander onderzoek dat is opgestart naar de processen binnen de NPO die belangenverstrengeling moeten voorkomen. Dit onderzoek werd onder meer gestart na vragen naar de gang van zaken rond de melding van een klokkenluider over constructies waarbij het salarisplafond bij de NPO zou worden ontweken.