Robert De Boeck: ‘Een commissariaat is een serieuze job die je niet te lichtvaardig moet opvatten’

Elk jaar organiseren The School of Leadership by Ebbinge en Antea Participaties een Masterclass voor (toekomstige) commissarissen. Wij spraken Robert De Boeck, Managing Partner bij Antea en columnist voor Quote en BNR, over deze samenwerking.

leadership

De spelregels van toezichthouden

Antea kiest er als fondsbeheerder bewust voor om geen zitting te nemen in de Raad van Commissarissen van de bedrijven waarin ze investeren. Robert: “We willen de aandeelhoudersrol en de commissarisrol gescheiden houden, omdat een commissaris het belang van het bedrijf moet dienen. Bovendien vinden we dat bij ons participerende Informal Investors meer toegevoegde waarde kunnen bieden aan de bedrijven. Ze kunnen gezien hun ervaring als ondernemer een volwaardig klankbord zijn voor het management van de bedrijven. De Masterclass dient om hen de spelregels van het toezicht bij te brengen en onderlinge ervaringen uit te wisselen.”

Deelnemers Masterclass

“Deelnemers zijn primair Antea-participanten die interesse hebben in het fenomeen commissariaat/toezichthouder. De kring van participanten bestaat uit (ex)-ondernemers die óf deels al commissaris bij een Antea-deelneming zijn, of hier in de toekomst interesse in hebben. Soms zijn commissarissen bij onze bedrijven geen participant in een van de Antea-fondsen. Ook die mensen nodigen we uit voor de Masterclass.”

“We werken al een geruime tijd met Ebbinge samen voor de werving- en selectie van directeuren bij onze bedrijven. Toen we nadachten over een Masterclass voor commissarissen, was Ebbinge een voor de hand liggende partner. Bovendien heeft Ebbinge ervaring met opleidingen op het gebied van Corporate Governance”

Belangrijkste lessen

“We hopen dat deelnemers aan het eind van de Masterclass meer duidelijkheid hebben gekregen over het wettelijk kader waarin een commissaris opereert, en de red flags in het toezichthouden. Waar moet je op letten bij het uitoefenen van je toezichthoudende functie? Zeker mensen die zelf ondernemer zijn of zijn geweest hebben de neiging om op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. We hopen dat ze na die Masterclass inzien dat dat niet de bedoeling is en dat ze tegelijk weten dat een commissariaat een serieuze job is die je niet te lichtvaardig moet opvatten. In de afsluitende Terugkomdag, die het format heeft van het tv-programma De Achterkant van het Gelijk, gaan we in op een aantal aansprekende cases uit de 30-jarige historie van Antea.”

Antea neemt de ontwikkeling van stakeholders serieus. Heb jij ook ontwikkelingsvraagstukken voor directeuren, Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen? The School of Leadership by Ebbinge biedt ook in-company programma’s aan. Graag gaan we vrijblijvend met je in gesprek over wat wij zouden kunnen betekenen. Neem contact op met Marlies Sandee via marlies.sandee@ebbinge.nl 

Ebbinge werkt al sinds jaar en dag voor het merendeel van de private equity-partijen en portfoliobedrijven. Wil je weten wat Ebbinge voor jou kan betekenen? Neem contact op met Willem Dokkum via willem.dokkum@ebbinge.nl of kijk op de site voor meer informatie en de recent afgeronde opdrachten: Private Equity – Ebbinge