Minister: werkgevers, wacht niet op wetgeving tegen loonkloof

Werkgevers moeten nu al nagaan of ze vrouwelijke werknemers wel genoeg belonen ten opzichte van mannelijke collega's, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken.

nieuws

Werkgevers moeten nu al nagaan of ze vrouwelijke werknemers wel genoeg belonen ten opzichte van mannelijke collega’s, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Europese wetgeving die hierover transparantie eist is aanstaande, maar werkgevers moeten daar niet op wachten, vindt de bewindsvrouw.

Zodra de Europese richtlijn er is, die bedrijven verplicht de eventuele loonkloof te presenteren, zal er ook een aspect van ‘naming en shaming’ gaan spelen, zegt Van Gennip. Het wordt voor een bedrijf met een groot verschil in beloning tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers lastiger om nieuw talent aan te trekken, verwacht zij. “Wat je ziet is dat mensen graag willen werken voor een werkgever waarvan ze de waarden delen. Dus op het moment dat een werkgever de vrouwen minder betaalt dan de mannen voor het gelijke werk. Dan zijn er heel veel mensen die zeggen: die waarden deel ik niet. Het moet anders.”

Van Gennip kondigt op Equal Pay Day aan de komende tijd een ‘maatschappelijke dialoog’ te willen aanjagen om de loonkloof te verkleinen. Vanaf Equal Pay Day (14 november) werken vrouwen symbolisch ‘voor niets’: er is nog 13 procent van het jaar over, en vrouwen krijgen gemiddeld 13 procent minder betaald. Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen is de afgelopen jaren in het bedrijfsleven niet kleiner geworden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vakbond FNV roept vrouwen dan ook op in hun mailbox een out-of-office in te stellen. De bond overhandigde samen met andere organisaties een manifest aan Van Gennip met voorstellen om de loonkloof te dichten.

Het bestaan van die kloof noemt Van Gennip “oneerlijk”. Het is voor haar een kwestie van financiële onafhankelijkheid voor vrouwen. Zij hebben door het verschil niet alleen “veel minder financiële buffer, minder uitkering als je ziek wordt of als je werkloos wordt”, maar de loonkloof laat ook zien dat werkgevers vrouwen minder waarderen dan mannen. “Ontzettend pijnlijk”, aldus de bewindsvrouw. Tijdens de volledige loopbaan kan het loonverschil “zomaar oplopen tot tussen de 200.000 en 300.000 euro”, aldus de bewindsvrouw.