Daphne Laan: ‘Juist als je ongeschreven regels breekt, gaan er deuren open’

Ebbinge stelt leiders van vandaag en morgen de vragen die er echt toe doen. Deze keer Daphne Laan, Founder van The Board Whisperers.

echte-vragen

Wat was je eerste baantje?
Toen ik een jaar of zestien was, heb ik bij de telefonische helpdesk zo’n beetje de helft van Nederland geholpen om ‘het internet’ te installeren. Ik heb altijd interesse gehad in complexe dingen die je simpel moet maken aan de voorkant.

Hoe leg je aan een kind uit wat je doet?
Met mijn bedrijf House of Wonder onderneem ik verschillende dingen die ik leuk vind. Momenteel ben ik bezig met het wereldwijd lanceren van een film, die je online kunt bekijken. Down to Earth ging in première tijdens de klimaattop in Parijs in 2015. Een jong Amsterdams gezin reist hierin de aarde rond op zoek naar een nieuwe kijk op het leven. Ze ontmoeten ‘wisdom keepers’, inspirerende leiders van oude stammen, die nog nooit eerder gefilmd zijn. Met de Down to Earth Collective, een Social Impact Enterprise, maken we de vertaalslag naar de impact die je zelf en als bedrijf kunt maken.

Waar ben je trots op?
Toen ik nog bij Google Nederland werkte, als Head of Industry, ben ik het experiment aangegaan: wat gebeurt er als je in een zakelijke context volledig je hart volgt? Er gingen meer deuren open dan ik had durven voorspellen. Doordat ik me meer ging uitspreken, wisten mensen me beter te vinden en werd ik voor allerlei podia gevraagd, ook buiten Google, zoals als host voor TEDxWomen Start-up Awards. In een corporate context zijn mensen vaak bang om ongeschreven regels te breken. Ik heb ontdekt dat er achter deze angst niks zit!

Wat is jouw grote droom?
Om vrijheid te brengen in denken en doen. Op bestuursniveau zijn in het bedrijfsleven te weinig verschillende stemmen aanwezig. Onder andere het percentage vrouwen blijft achter en nieuwe benoemingen verlopen veel te traag. Hierdoor gebeuren nu dingen bij bedrijven waarvan je je afvraagt: hoe kan dat, dat zou je je thuis toch nooit in je hoofd halen? Daarom ben ik samen met mijn zakenpartner Sonja Wekema bezig met het opzetten van The Board Whisperers. Directies kunnen ons uitnodigen om hun onderwerpen te bespreken. Van strategie tot de agenda van de dag. Je hebt dan meteen een andere stem aan tafel.

Uit wat voor nest kom je?
Er was heel veel positiviteit in ons huis, ondanks dat er verdrietige dingen in het verleden gebeurd zijn: mijn grootvader zat in het KNIL en is krijgsgevangen genomen in Nederlands-Indië. Aan de positieve houding van mijn vader heb ik mijn overmatige zelfvertrouwen te danken. Zelfs als ik in joggingbroek aankom zegt hij ‘wat zie je er prachtig uit’. Van mijn moeders kant heb ik de liefde voor informatie en mijn vrijgevochten houding. Toen ik op de lagere school zat, ging mijn moeder Frans, Spaans en Italiaans leren. Haar eigen moeder had al een baan als redacteur toen dit voor vrouwen nog ongewoon was.

In welke situatie heb je echt lef getoond?
Ik wilde graag weg uit het dorp waar ik ben opgegroeid, Nieuwerkerk aan de IJssel. Daarom ben ik op m’n negentiende naar Indonesië gegaan. Ik was net aangekomen in Jakarta, had nog geen huis gevonden, reed door het Central Business District, keek naar die hoge gebouwen en dacht: wat heb ik gedaan, wat doe ik hier aan het andere einde van de wereld? Niet veel later had ik een baan bij de Indonesische vestiging van reclamebureau BBDO.

Wat doe je als jouw koers botst met die van anderen?
Dat vind ik alleen maar leuk. Eerst ga ik stevig de discussie aan om te ontdekken wat de uitersten zijn die we allebei niet willen. Dan vind je met genoeg creativiteit altijd wel iets in het midden. Het helpt dat ik niet bedreigend ben. Ik heb een vrolijke aard en duw mensen niet in een hoek.

Waar lig je van wakker?
Sinds ik de stap heb genomen om te doen waar ik achter sta, lig ik minder wakker. Ik heb geleerd om vertrouwen te hebben in het proces in plaats van te piekeren over wat er precies morgen moet gebeuren. Dat geeft veel rust. In de loop van je carrière kom je erachter dat dingen waar je van wakker lag helemaal niet zo belangrijk waren.

Heb je er weleens aan gedacht om een boek te schrijven?
Ja, samen met Sonja Wekema werk ik aan een boek over persoonlijk leiderschap, waar we nog een uitgever voor zoeken. We gebruiken onze eigen corporate ervaringen, Sonja’s kennis over psychologische veiligheid op het werk en mijn inzichten over leidinggeven met mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Hoe gebruiken we ons ‘anders zijn’ in wat we doen?

Wat is het beste advies over leiderschap dat je ooit hebt gekregen?
Ik heb veel gehad aan een algemeen advies van mijn man: ‘de dingen veranderen’. Vandaag denk je misschien ‘ik zit hierin vast’, maar morgen kan het al anders of opgelost zijn, ook buiten jouw invloed om.

Hoe ben je veranderd vergeleken met tien jaar geleden?
Ik hield tien jaar geleden meer rekening met de norm, de conventies, de ongeschreven regels. Op m’n 40ste werd ik wakker met de gedachte: nu ben ik wijs. Hoe lang moet ik nog wachten voor ik mezelf toestemming geef om X, Y of Z te doen? Op een gegeven moment heb je genoeg bagage om iets uit te dragen.

Stel dat je een nieuwe wet mocht invoeren, wat zou deze bepalen?
Ik zou een wet invoeren ter bescherming van speelruimte. Als je speelruimte creëert zie je de wereld door een vrolijke bril, kun je je verwonderen en kom je tot oplossingen. Eigenlijk zou je je agenda moeten omkeren, door eerst de ruimte te blokkeren waarin je niet werkt. Ik geloof ook in The Artist’s Date, een idee van de Amerikaanse schrijfster Julia Cameron. Onderneem één keer per week een speelse solo activiteit waar geen druk op zit, maar waar je heel blij van wordt.