Ingrid Faber: ‘Hoe hoger ons rendement, hoe beter voor het milieu’

Ebbinge stelt leiders van vandaag en morgen de vragen die er echt toe doen. Deze keer Ingrid Faber, CEO van Faber Halbertsma Group.

echte-vragen

Wat was je eerste baantje?
Toen ik een jaar of dertien was begon ik met klusjes op het kantoor van ons familiebedrijf in Assen, zoals enveloppen frankeren en de telefoon opnemen. Samen met mijn oudere broer zette ik kleine pallets in elkaar met een hand-spijkerapparaat. Hier haalden we kattenkwaad mee uit: we hadden al snel door hoe we er dingen mee konden beschieten. Zomerhits uit die tijd kon ik perfect nazingen, want de radio stond non stop aan. Ik herinner me het liedje Ti sento van Matia Bazar.

Hoe leg je aan een kind uit wat je doet?
Dat is makkelijk, want we hebben een tastbaar product. Ik laat ze zien wat een pallet is.
Gemaakt van hout en geschikt om steeds opnieuw te gebruiken. Die kun je verhuren, net als bijvoorbeeld een auto. Voor de generatie van mijn kinderen is het heel logisch dat je dingen hergebruikt. Denk aan winkels met gebruikte kleding, die groeien als kool. Ze hebben door dat het zonde is om iets te hebben om weg te gooien. Het circulaire zit veel meer in de jongeren van nu.

Wat is je grote droom?
Dat het ons lukt om duidelijk te maken dat er meer bomen geplant moeten worden, want die nemen CO2 op. We kunnen daarmee het klimaatprobleem niet oplossen, maar wel een bijdrage leveren aan het opslaan van CO2. Daarom ondersteunen we de Land Life Company, een organisatie die professioneel bomen terug plant op kale plekken. Ze gaan in opdracht van ons dit jaar 30.000 bomen planten. Bomen groeien helaas niet zomaar. Als we niet actief aan bosbouw doen houden we alleen maar struiken over.

Waar ben je trots op?
Ons bedrijf is in ruim twintig jaar omgevormd van een productiebedrijf naar een verhuurbedrijf van pallets. Ik ben trots op de dynamische cultuur in onze organisatie, waardoor bijvoorbeeld het idee van het verhuren van pallets een kans kreeg. Dat was flink tegen de stroom in roeien in het begin, want het heeft echt lang geduurd voordat het winstgevend is geworden. Ik geloof in het circulaire model omdat het een duurzame oplossing kan combineren met winstgevendheid. Hoe hoger ons rendement, hoe beter het voor het milieu is.

Welk misverstand zou je graag de wereld uit helpen?
Omdat ons bedrijf houten pallets maakt moet ik altijd uitleggen waarom het duurzaam kan zijn om bomen te kappen. Dat doen we altijd in bossen waar men verantwoord kapt en bomen terug plant met aandacht voor biodiversiteit. Houtkap van snelgroeiend hout op het noordelijk halfrond is geen probleem, want het bosareaal neemt hier ieder jaar toe. Het probleem is de houtkap in tropische regenwouden, en die worden niet gebruikt voor de productie van pallets.

Wat is beste advies over leiderschap dat je ooit hebt gekregen?
Dat je eerst jezelf moet kennen voordat je iets van iemand anders kan vinden. Ik heb ooit een training gedaan over niet-rationele disfunctionele processen bij bedrijven. In een zaal met 21 mensen en twee psychologen moest je je levensloop vertellen. Ik kreeg vragen die niemand me eerder stelde. Je wordt bewust van hoe het werkt in je hoofd: als je een hekel aan iemand hebt ligt dit vaak niet aan die persoon maar triggert het iets bij jezelf. Als je dit weet, geef je mensen sneller een eerlijke kans.

Wat zou een cruciale scène zijn in een film over jouw leven?
Dat moet het moment zijn, tijdens die cursus, dat ik inzag waar ik blind voor was. De dingen die je het beste kunt zijn vaak ook je valkuilen. Denk maar aan iemand die fantastisch kan redeneren maar hierdoor niemand laat uitpraten. Ik merkte aan mezelf dat ik zo gedreven was en zo hard bezig was het bedrijf vooruit te helpen, dat ik leuke kanten van mezelf niet de ruimte gaf.

Wat doe je als je iets te vieren hebt?
Dan gaat de muziek keihard aan: That’s life van Frank Sinatra en Hot Shot van Joey Negro.

Wat wil je nalaten?
In een familiebedrijf als het onze heb je naast de verantwoordelijkheid die je voor je werknemers voelt ook de verantwoordelijkheid voor je kinderen. Ik onderneem als het ware met hun vermogen. Over vijftig jaar kunnen zij beoordelen of ik het goed gedaan heb. Ik hoop dat als ze straks positief terugkijken op de tijd dat hun moeder de leiding had.

Wat wil je veranderen aan de status quo?
Ik ben geen voorvechter van quota, maar vind het een slechte ontwikkeling als er vakgebieden zijn of ontstaan met alleen maar vrouwen of mannen. Neem de feminisering van de lagere school. Toen mijn kinderen begonnen op de basisschool waren twee van de vier leraren meesters. Toen ze de school verlieten waren er alleen nog maar juffen. Ik pleit voor balans, en die kan altijd beter. In ons bedrijf letten we niet alleen op man-vrouw verhoudingen, maar ook op de mix van jong en oud in onze teams.

Als je één nieuwe wet mocht invoeren, wat zou die dan bepalen?
We moeten de circulaire economie niet in lineaire wetgeving gieten. Een voorbeeld: we haalden eerst met onze houten pallets de norm voor recycling niet, juist omdat ze grotendeels in hun geheel worden hergebruikt! Er moet een minimum percentage van het materiaal van verpakkingen dat nieuw op de markt komt gerecycled worden, en hergebruik telt daarbij niet mee. Dat staat in het verpakkingsconvenant, een overeenkomst tussen overheid en bedrijfsleven. Dat we materiaal moeten recyclen vind ik een verkeerde uitgangspositie. Wat mij betreft schakelen we zoveel mogelijk over van recycling van materiaal naar hergebruik van producten.

Van welke misstap of teleurstelling heb je het meest geleerd?
We hebben geprobeerd één automatiseringssysteem in te voeren voor de twee palletpoolbedrijven die we hebben, die allebei op hun eigen manier werken. Dat hebben we moeten terugdraaien. Ik heb geleerd dat je een business niet kunt dwingen tot een bepaald proces. Je moet het proces in kaart brengen en daar een systeem op bouwen, en niet andersom.

In welke situatie heb je echt lef getoond?
In 2012 hebben we de grootste overname gedaan in onze geschiedenis. Dat had ook zomaar fout kunnen gaan. Op dat moment voelde ik mijn verantwoordelijkheid voor het familievermogen meer dan ooit. Voor het eerst kwamen we hierdoor boven de 250 miljoen omzet. Ons bedrijf maakte zo een enorme sprong vooruit.