Het leiderschap van Stan Peeters, CCLO bij de Faber Halbertsma Group

‘Ik heb geleerd om niet alleen met mijn hoofd te denken maar ook met mijn buik te luisteren’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer?
Anita te Water van Ebbinge sprak met Stan Peeters, CFO bij de Faber Halbertsma Group

In welke transitie speelt jouw werk zich af?
Faber Halbertsma Group is een familiebedrijf dat oorspronkelijk botervaten maakte (houten vaten waarin boter werd vervoerd) en later ook pallets is gaan fabriceren en verhuren. De afgelopen drie jaar hebben we afscheid genomen van onze fabrieken en zijn we een echt pooling-bedrijf geworden. Dat betekent dat we pallets en andere ladingdragers, zoals bijvoorbeeld meat boxen en kratten, niet langer zelf willen maken, maar ze alleen verhuren en zo vaak mogelijk rond laten gaan. Dat is ook een transitie naar duurzaamheid, omdat pooling in zichzelf een circulair businessmodel is. Ik vind dat belangrijk, want zo zorg je ervoor dat producten worden hergebruikt, in plaats van weggegooid.

Wat is jouw rol als CFO in deze transitie?
Ik werk nauw samen met onze CEO Ingrid Faber en we trekken dus ook samen op in deze transitie. We hebben dat ook ingebakken in het bedrijfsmodel, met crosschecks en kruisbestuiving. Ingrid schuift eens per kwartaal aan bij mijn overleg met bijvoorbeeld finance en IT en ik kom bij haar langs als ze met hr en marketing overlegt. Ze is natuurlijk mijn baas, maar zo voelt het niet.

Is CFO wel de juiste uitdrukking voor wat je doet?
CFO is de formele titel, maar het voelt meer alsof we het bedrijf gezamenlijk aansturen door elkaar aan te vullen. Dan is CCLO, een Chief Co-Leadership Officer, wellicht een betere omschrijving.

Welke waarden delen jij en de CEO?
Respect, dat is het belangrijkste. We geven elkaar de ruimte en vullen elkaar aan zonder er een competitief spel van te maken. Ik heb voor bazen gewerkt die bang waren dat ik op hun stoel wilde gaan zitten, maar dat is hier totaal niet aan de orde. Misschien komt dat omdat Ingrid een vrouw is, maar het heeft ook te maken met haar persoonlijkheid. Daarnaast is de Faber Halbertsma Group natuurlijk een familiebedrijf dat zij leidt als lid van de familie.

Hoe is het om voor een familiebedrijf te werken?
De aanwezigheid van de familie is een constante factor: de CEO is van de derde generatie en leidt het bedrijf al veertien jaar. Dat is heel anders in een meer corporate omgeving of in private equity, waar de baas er vaak maar tijdelijk zit. In een familiebedrijf ben je meer bezig met de duurzaamheid van het bedrijf.

Wat is jouw opvatting van leiderschap?
Goed leiderschap betekent mensen in hun kracht zetten, het team faciliteren en richting geven. Draagvlak is daarbij heel belangrijk. Want het heeft geen zin om een richting uit te lopen als je niemand meekrijgt.

Waar heb je geleerd om een goede leider te zijn?
Ik ben de afgelopen zesentwintig jaar door schade en schande wijzer geworden en heb leuke lessen meegekregen van mijn bazen. Mijn baas bij Philips liet ons The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey lezen. Dat vond ik destijds een beetje raar, maar ik grijp nog regelmatig terug op lessen zoals begin with the end in mind. Het is belangrijk om je niet te laten leiden door de waan van de dag. Elke week sluit ik af met een evaluatie van wat ik heb gedaan en wat ik de volgende weken wil doen in het kader van mijn langetermijndoelen.

Hoe draagt je persoonlijke achtergrond bij aan jouw leiderschap?
Ik ben in het katholieke zuiden opgegroeid, een omgeving waar normen en sociale druk een grote rol speelden. Dan ontstaat de neiging om de mensen in je omgeving te pleasen. Daar kun je ver mee komen, maar uiteindelijk bereik je meer door je te laten leiden door wat je zélf ergens van vindt, ook als het anderen niet bevalt. Dat heb ik later in mijn leven ingezien in een training over niet-rationele processen, waarin je echt diep gaat. Ik heb geleerd om niet alleen met mijn hoofd te denken, maar ook met mijn buik te luisteren. Dat klinkt misschien gek voor een financial, maar ik vind dat heel belangrijk. In je buik zit veel richtingsgevoel en wijsheid.

Waar vind je ontspanning?
Ik sport graag. Als je goed bent voor je lijf, zit je beter in je vel. Ik houd ervan om mezelf uit te dagen, zonder dat ik competitief ben met anderen. Wat ik ook graag doe is autorijden zonder muziek. Luisteren naar het geluid van de auto geeft me rust.

Wat weet bijna niemand over jou?
Ik mediteer regelmatig. Het is een vorm van ontspanning en helpt mij om uit mijn hoofd te komen. Dat meditatie een vaag imago heeft, is onterecht. We organiseren nu ook webinars over mindfulness voor onze werknemers, om ze te ondersteunen in deze zware tijden.


Geschreven met medewerking van Lisanne Snelders, fotografie van Pieter Bas Bouwman