Het leiderschap van Ibrahim Bayram, CFPO

‘Tachtig procent van wat ik doe is psychologie’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer?
Vincent Timmers van Ebbinge sprak met Ibrahim Bayram, CFO van Vescom.

In welke transitie speelt jouw werk zich af?
Vescom is een familiebedrijf dat succesvolle decennia achter de rug heeft. De uitdaging is nu om een nieuwe, digitalere weg in te slaan met onze wereldwijde operaties. Natuurlijk doorkruist de Covid-crisis bijna alles wat we deden en van plan waren. Het legt alle zwaktes, maar ook de sterke punten van onze organisatie bloot. Dat geeft focus. Je kunt dus zeggen dat de huidige crisis helpt om deze wending te maken.

Wat vraagt dat van jou als leider?
Je kunt heel veel willen, maar de mate waarin de organisatie het accepteert is cruciaal. Dat vat ik samen als E = Q x A, Effect is Kwaliteit keer Acceptatie. Om als CFO het effect van wat je wilt bereiken te maximaliseren moet je zorgen voor kwaliteit en acceptatie. Uiteindelijk is tachtig procent van wat ik doe psychologie. Ik probeer mijn professionele omgeving te bewegen in de richting die wij als directie graag willen hebben. Daarvoor moet je je kunnen inleven in de beweegredenen van iemand anders.

Gaat jouw rol verder dan finance?
Finance is techniek. Het is me toevertrouwd en ik zorg dat het goed komt. Maar ik ben geen accountant. Wat ik niet in me heb zoek ik op of koop ik in. In elke leidinggevende functie heb je een bepaalde expertise die je onder de knie moet hebben, de rest is persoonlijkheid. Je moet het vooral simpel maken. Complexiteit kost geld, dus haal ik complexiteit uit de organisatie.

Wat is de impact van Covid-19 geweest op jullie business en op jou?
We moesten proberen vooruit te kijken, terwijl de situatie van uur tot uur veranderde. Onze fabrieken zijn opengebleven en onze kantoormedewerkers werkten thuis. We hebben ervoor kunnen zorgen dat de toko door kon blijven draaien en daarmee de impact van de crisis geminimaliseerd. Downsizen is relatief makkelijk, je gaat ‘gewoon’ op de rem staan. Dit gecontroleerd doen is de uitdaging. Weer opstarten, als bedrijf ontwaken uit de lockdown en daarbij alle fysieke en financiële risico’s inschatten en op basis van feiten en ondernemerschap keuzes maken, is veel moeilijker.

Wat is het meest ondernemende dat je hebt gedaan als CFO?
Ik werkte eerder in een hele traditionele business, waar ik een online portal voor onze klanten heb ontwikkeld. Tegenwoordig vinden we dat heel normaal. Maar in die bedrijfscultuur, tijd en industrie was dit een ‘eureka’ moment.

Hoe kijk je aan tegen het thema diversiteit?
Ik ben en voel me Nederlander, wereldburger en Europeaan, tegelijkertijd ben ik ook Turk. Diversiteit leidt ontegenzeggelijk tot andere inzichten. En in een professionele omgeving leidt dat tot betere besluitvorming, zo simpel is het. We zijn een bedrijf dat leeft van de collecties. Onze mensen ontwikkelen designs, kleuren en dessins. Als slechts één type persoon dit zou doen, zou de collectie nooit veranderen, daar heb je invloeden uit de hele wereld voor nodig. Alleen zo kan ons merk succesvol zijn.

Wat doe je zelf op dit gebied?
Sinds kort ben ik actief bij Humanitas, als bestuurslid van district Zuid. Met 19.000 vrijwilligers helpen we zwakkeren in de maatschappij. Ik geloof in gelijke kansen en het ontwikkelen van mensen. Een Turk aannemen omdat hij Turk is heeft geen zin. Positieve discriminatie is niet duurzaam en kan zelfs averechts werken. Maar ontwikkeling en onderwijs zijn fundamenteel. Ik draag daar bijvoorbeeld ook aan bij door jonge mensen de kans te geven stage te lopen. Een oud-stagiair vertelde me hoe vaak hij eraan terugdacht dat ik hem eens had geadviseerd over z’n kapotte spijkerbroek in een omgeving met alleen maatpakken. Hij weet zich nu naadloos aan te passen aan zijn omgeving.

Is CFO wel de juiste uitdrukking voor wat je doet?
De P zou misschien wel mogen terugkomen in de afkorting, de P van Psychologie.

Wat zou je andere CFO’s willen meegeven?
Wees eerlijk en blijf consistent.

Hoe blijf je psychologisch en fysiek fit?
Gelukkig mogen we weer tennissen de afgelopen weken, dat doe ik twee of drie keer per week. Het was nog nooit zo druk op de club. Geestelijk waren de afgelopen maanden heel intens. Ik kan niet ontkennen dat ik, zoals de Duitsers zo mooi zeggen, Ferienreif ben. In het begin van mijn carrière zou ik dat nooit hebben toegegeven.

Geschreven met medewerking van Ebele Wybenga, fotografie van Pieter Bas Bouwman.