Het leiderschap van Frederique van Maldegem, CFTO

‘Uiteindelijk gaat het om vertrouwen en de relatie met je stakeholders’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer? Sanne Del Tin van Ebbinge sprak met Frederique van Maldegem, CFO van SMT Netherlands.

In welke transitie speelt jouw werk zich af?
Ik werk bij SMT, een full-service distributeur  van bouw, overslag en recycling  machines (graafmachines, wielladers etc). Door de stikstofcrisis moet de bouw versneld verduurzamen en hebben onze klanten groene, schone machines nodig. Van compacte wielladers en graafmachines worden binnenkort elektrische versies gelanceerd. Deze machines zijn uitermate geschikt voor werken in binnenstedelijk gebied, geen uitstoot, geen lawaai. Maar voor grotere machines is het een uitdaging: ga zoveel power maar eens uit een batterij halen.

Wat is jouw rol hierbij?
We zetten de energietransitie op de agenda bij onze leveranciers en zeggen bijvoorbeeld: Volvo, jullie moeten nu aan de bak om jullie grote machines groener en schoner te krijgen, want hier is in Nederland enorme vraag naar. Als CFO denk ik ook na over de gevolgen voor onze organisatie. Is er straks minder of ander onderhoud nodig? Hoe gaan we ons technisch personeel scholen in elektrische machines? Verandert ons business model, bijvoorbeeld van kopen naar huren?

Wat voor leiderschapskwaliteiten zijn hiervoor nodig?
Het eerste waar ik aan denk is vertrouwen geven aan onze mensen: we bepalen de koers en geven de mensen ruimte om zelf met ideeën te komen. Bepaalde zaken zitten bij mij zo diep van binnen dat je altijd daarnaar handelt. Vertrouwen is daar één van. En daarna: ‘stick to your game plan’. Om je plan uit te voeren moet je het uiteindelijke doel voor ogen houden en goed blijven communiceren met de stakeholders

Hoe houd je je als vrouwelijke CFO staande in een masculiene omgeving als SMT?
Dat vergt van mij geen aanpassingsvermogen. Als je hier teveel over nadenkt ben je jezelf niet meer. Het is wellicht interessanter om aan mijn mannelijke collega’s te vragen of zij het merken dat er een vrouw aan boord is. Ik moest erg lachen toen ze iedereen in het bedrijf een bosje tulpen wilden geven vanwege de coronacrisis. Kom op, in zo’n mannenwereld kom je toch eerder met een sixpack bier?

Is duurzaamheid een thema voor jou?
Dat is zeker een thema. Mijn kinderen, alle drie zitten ze op de middelbare school, houden me scherp. De middelste zegt: mam, we gaan geen vlees meer eten, want je wilt niet weten wat voor vervuiling dit veroorzaakt,  waardoor we nu vaker vegetarisch eten.

Hoe is het om CFO te zijn in deze corona periode?
Het is spannend. Als CFO maak je een forecast op basis van de beperkte informatie van dit moment. Hoe ernstig schat je het uiteindelijk in, wat zijn de scenario’s? Hoe ziet je resultaat eruit voor 2020 en 2021? Wat doet het met je cashpositie? Door dit snel en tijdig te doen creëer je rust en overzicht. Het is belangrijk om transparant te zijn en ook onzekerheden te benoemen. Gelukkig kon ik een rondje door het bedrijf maken en vertellen: jongens, vooralsnog ziet het er goed uit.

Je werkte eerder bij een beursgenoteerde onderneming en nu bij een oorspronkelijk familiebedrijf. Hoe ervaar je de verschillen?
Ik kan in allebei gedijen maar vind dit het leukste. In een beursgenoteerde omgeving heb je met meer wet- en regelgeving te maken, dus ervaar ik nu meer vrijheid. Het tweede grote verschil is de cultuur. Binnen SMT is er een enorm saamhorigheidsgevoel. Mensen zijn ontzettend loyaal en willen er samen de schouders onder zetten. Dat verwachten ze ook van het management, zeker in tijden van crisis. 

Wat is het grootste risico dat je ooit hebt genomen?
Ik heb een aantrekkelijk aanbod voor een nieuwe baan afgeslagen, omdat ik me verantwoordelijk voelde voor de mensen bij het bedrijf waar ik toen werkte en dat in een moeilijke periode zat. Ik had heel calculerend kunnen denken: kansloos verhaal, op naar de volgende job. Maar ik heb de gok genomen en ben gebleven. Als je ergens instapt moet je het afmaken.

Waar zou je andere CFO’s in willen aanmoedigen?
Blijf gezond kritisch. Bevraag ook de elementen in een bedrijf waarvan je hoort ‘zo hebben we het altijd gedaan’. Juist als CFO kun je dieper de details in om ontwikkelingen te duiden.

Wat weet echt niemand over jou?
Ik ben dol op spelletjes, vooral op het scherpst van de snede. Op moederdag kreeg ik ‘Het Stenen Tijdperk’, een geweldig spel dat meer draait om strategie dan om geluk. Daar is ons hele gezin dol op!

Is CFO wel de juiste uitdrukking voor wat je doet?
Bij CFO denkt men aan cijfertjes, maar het is heel erg mensenwerk. Het is van belang de relatie met de verschillende stakeholders te onderhouden. Het mag van mij daarom ook CFTO zijn, met de T van trust. Als er problemen zijn moet je open zijn naar elkaar en vanuit vertrouwen naar een oplossing zoeken.

 

Geschreven met medewerking van Ebele Wybenga, fotografie van Pieter Bas Bouwman.