Het leiderschap van Erik van Schie, CFFO

“Ik hoef niet de vader van succes te zijn, dat laat ik graag aan anderen”

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer?
Anita te Water van Ebbinge sprak met Erik van Schie, CFO van Movares. Maar wellicht is Chief Financial Fitness Officer in zijn ogen meer passend voor wat hij echt doet.

In welke grote transitie speelt jouw werk zich af?
Onze branche, de ingenieurs- en adviesbranche, zit in een transformatie en wij als Movares dus ook. In ons werk worden advies, digitale transformatie en situationele samenwerking steeds belangrijker. De optimale oplossing gaat verder dan de technische uitwerking, waar we door automatisering steeds efficiënter in geworden zijn. Om het voorbeeld van een brug te nemen: het gaat om een verbindingsprobleem tussen gebieden. Daar kan een brug uitkomen als oplossing, maar misschien is er wel een interessanter alternatief.

We gaan terug naar de bron van wat een ingenieur beweegt: innovatie brengen in de omgeving. Allerlei maatschappelijke thema’s zoals CO2 reductie of duurzaam gebruik van materialen, kun je hiermee vervlechten. Traditioneel kijk je bij projecten naar tijd en geld. We vragen nu ook: hoe heeft de samenleving er het meeste baat bij? Hoe maken we het duurzaam? Dat zijn nieuwe ontwerp-parameters om rekening mee te houden.

Wat betekent dit voor jouw rol als CFO?
Je kunt niet meer zeggen dat het alleen gaat om het budget van volgend jaar en kostenbeheersing. Mijn rol vereist nog meer kijken naar de toekomst. We hebben te maken met grote bewegingen in de markt, onder onze klanten, in technologie en aan de mens kant. Als een van die vier dingen sneller gaat dan de rest krijg je schokbewegingen. Dat kun je als CFO inzichtelijk en begrijpelijk maken voor degenen die daar iets aan kunnen doen; om uiteindelijk de juiste groei en stabiele groei te realiseren.

Kun je een voorbeeld geven?
We kijken onder andere naar de toegevoegde waarde per persoon, ofwel simpel gezegd de omzet gedeeld door FTE’s. Dat is wat anders dan productiviteit meten in aantal uren. We investeren in technologie, in innovaties om meer en mooiere dingen te kunnen doen in minder tijd. In je pricing moet je dan kijken naar de toegevoegde waarde die je levert, daarmee kan je dan deze investeringen terugverdienen. Dan moet je dus niet alleen uren gaan rekenen.

Je zit in de raad van toezicht van een zorginstelling. Heeft dit effect op jou als bestuurder?
Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de maatschappij. En als mens krijg je er ook veel voor terug. Als CFO heb ik altijd aan anderen gerapporteerd. Als toezichthouder ga je ook anders kijken naar hoe je zelf je werk doet. Je bent als het ware ook toezichthouder van jezelf! Je neemt afstand en vraagt: wat is er voor beweging, waar ben je eigenlijk mee bezig en wat is de zin ervan? Daardoor snap ik beter wat de mensen die naar mij kijken eigenlijk zoeken.

Hoe heb je je ontwikkeld als CFO?
Ik ben begonnen als programmeur. Op een gegeven moment werd ik projectleider met een aantal programmeurs, daarna unit manager en zo verder. Mijn wereld is steeds groter geworden. Het is niet dat ik met alles een masterplan heb. Dingen komen op je pad en daar maak je wat moois van. Grote transformaties werken voor mij niet volgens een stappenplan. Er zijn duizenden beslissingen die gewogen moeten worden of ze bijdragen aan je doel. Het boek Good to great van Jim Collins inspireert me: de kleine zetjes aan het vliegwiel maken dat het steeds harder draait.

Je zou dit organisch leiderschap kunnen noemen. Hoe typeer je zelf jouw stijl van leidinggeven?
Ik hoef niet de vader van het succes te zijn, dat speelt voor mij geen rol. Voor mij is het succes dat iets bereikt wordt, dat is altijd een teamprestatie. Dat maakt het leven veel makkelijker, want je kunt anderen zo veel meer de ruimte geven.

Had je dat altijd al?
Nee, dat is een kwestie van je weg vinden, een proces van natuurlijke selectie. Als je de slechte manieren die je hebt uitgeprobeerd laat en met de goede verder gaat, verbetert het.

Is CFO wel de juiste uitdrukking voor wat je doet?
De Finance F is mij te beperkt, misschien is Chief Fitness Officer wel mooier. Als CFO doe je maar een fractie van het werk van het hele bedrijf, maar het is van belang dat iedereen optimaal kan werken. Je moet dagelijks investeren in jezelf en in je collega’s om fit te blijven. Maar je voelt je meteen beter. En het is de beste basis voor een gezonde toekomst.

Wat doe je als je even niks hoeft?
Ontspannen met familie en vrienden, dat is belangrijk voor me. En ik vind golf heel leuk. Daar maak ik helaas veel te weinig tijd voor.  Golf confronteert je met jezelf en je gedachten. Er zit een enorm verschil of je voor een slag denkt “niet in het water” of “op de green”. Positieve gedachten geven een beter resultaat. Net als in het werk.

 

Geschreven met medewerking van Ebele Wybenga, fotografie van Pieter Bas Bouwman.