Het leiderschap van Bart de Jong, CFO bij ICT Group

'Ik ben heel open over wat ik wil bereiken en iedereen weet het ook als ik het er wel of niet mee eens ben.'

het-leiderschap-van
Wat voor leiderschap verwachten we van een CFO? Vincent Timmers van Ebbinge sprak met Bart de Jong, CFO bij ICT Group. Voorheen werkte Bart o.a. ook bij KPN en Ordina en tot aan zomer 2023 was hij CFO (/COO) bij Cyclomedia.

Met wat voor transities ben je recent bezig geweest?
Cyclomedia is de afgelopen jaren enorm gegroeid; drie keer in omzet en vier keer in resultaat. Dat is een echte teamprestatie. Een van de belangrijkste operationele zaken was dat we de hele IT naar de cloud hebben gebracht en compleet schaalbaar neer hebben gezet. Zo kan de operatie nooit een belemmering zijn van de groei. Aan de bestuurskant heb ik daar niet alleen als CFO/ COO gefungeerd, maar ook als sparringpartner voor de bestuurder. Ik vormde een tandem met de CEO, waarbij we ieder vanuit onze eigen rol, karakter en challenge waarde hebben toegevoegd aan het bedrijf.

Wat typeert jouw leiderschap?
Ik ben sterk business minded, niet alleen een ‘number cruncher’. Ik ben niet bang om risico’s te nemen en keuzes te maken waarbij de mate van onzekerheid groot is. Dat heeft mede geleid tot de groei van het bedrijf (red: Cyclomedia). Een voorbeeld; tijdens de coronapandemie hebben wij veel geïnvesteerd in European sales, omdat wij ervan overtuigd waren dat we zouden groeien in Europa. Als je eerst gaat investeren, geeft dat natuurlijk niet direct het gewenste resultaat, maar de jaren daarna hebben we daar de vruchten van geplukt. Natuurlijk maak je niet altijd de juiste keuzes en dan schakel je bij, wendbaarheid is ook heel belangrijk. Ik durf calculated risico’s te nemen, maar ik weet wel wat het kan betekenen als het niet loopt zoals verwacht. Als ik denk dat het risico te groot is, trap ik keihard op de rem. Ik ben altijd open, eerlijk en transparant. Soms werkt het en soms niet, maar dan hoef je later nooit na te denken over hoe je iets gezegd hebt.

‘Natuurlijk maak je niet altijd de juiste keuzes en dan schakel je bij, wendbaarheid is ook heel belangrijk’

Je was CFO van een beursgenoteerde onderneming, nu werk je in private equity. Vanwaar die overstap?
Het nadeel van een beursfonds, als bestuurder, is dat je verder van de business afstaat. Je bent meer bezig met het managen van de buitenwereld. Ik vind het veel leuker om te werken in een omgeving waar je resultaat van je eigen inbreng ziet. Met Cyclomedia hebben we een acquisitie gedaan in de US, daar staat nu een prachtig bedrijf. Dan kun je met trots terugkijken. Dichter op de business zitten, mét vrijheid van besluitvorming, dat vind ik belangrijk. Ik wil zelf, als team, beslissen. Als je dat hebt en je bent trots op je werk en je team, vind ik dat veel leuker te om doen dan bij een beursgenoteerd bedrijf.

Maar op het moment van de overstap wist je dat nog niet. Waarom toch die keuze?
Avontuur! Ik ben niet iemand die van tevoren alles gaat uitzoeken, ik stap er in en ga graag de uitdaging aan. Het is leuk om met een positieve mindset te beginnen, zonder direct te weten waar het direct eindigt.

Dat is niet typisch voor een CFO. Neem je zo ook zakelijk je besluiten?
Ik heb er geen moeite mee om snelle besluiten te nemen, ook als we nog niet alle informatie hebben. Ik ben resultaat gedreven. Als men verwacht dat ik een besluit neem, dan doe ik dat. Op basis van de informatie die er ligt. Maar ik kan ook onderweg de koers aanpassen op basis van voortschrijdend inzicht. Ondernemerschap wil niet zeggen dat je de randjes op moet zoeken. Zeker financieel niet. Je moet een onderneming nooit in gevaar brengen.

Wat is de moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen?
Wat ik niet leuk vond om te doen, maar wat er wel bij hoort: reducties. Dat betekent dat mensen overtollig raken, dat er gesprekken plaatsvinden, dat mensen het bedrijf moeten verlaten. Ik heb bij KPN dagen gehad waarbij ik vele gesprekken per uur had. Dat is niet leuk. Ik moest hiervoor afstandelijker zijn dan ik normaal ben, anders hou je het niet vol. Je moet zakelijk zijn, maar wel open, eerlijk en transparant, alles netjes regelen.

‘Voor mij is het belangrijk dat je omgeving weet wat ze aan je hebben. Vertrouwen en weten waar je het over hebt’

Wat is het beste advies voor leiders?
Jezelf blijven met een positieve mindset. Ik ben heel open over wat ik wil bereiken en iedereen weet het ook als ik het er wel of niet mee eens ben. Ik zorg wel dat ik een goede band heb met iedereen. Ik ken de grootste kwaliteiten en ontwikkelpunten van mensen. Daar ben ik ook open over. Ontwikkelpunten pakken we samen aan. We maken allemaal fouten, dat is ook niet erg. Als je er maar van leert voor de volgende keer. En een goed fundament zorgt voor lucht. Als je zaken strak organiseert en de basis op orde hebt, heb je meer tijd voor leuke dingen. Daarbij helpt het als je goede relaties hebt met je omgeving en je private equity partners. Je moet vertrouwen creëren. En helderheid is heel belangrijk. Voor mij is het belangrijk dat je omgeving weet wat ze aan je hebben. Vertrouwen en weten waar je het over hebt. Ik heb altijd goede relaties met private equity; samenwerking met ieders verantwoordelijkheid. Ik ben als Bestuurder/ CFO verantwoordelijk voor het bedrijf. We hebben elkaar nodig en respecteren elkaars positie.

Je hebt een prachtig cv opgebouwd. Velen in jouw situatie zouden na de exit van Cyclomedia gestopt zijn. Waarom toch door?
Ik vind het nog veel te leuk allemaal en heb te veel energie. Mensen vragen wel eens of ik niet moet gaan golfen. Lijkt mij vreselijk. Werk geeft mij ook plezier en voldoening. Geniet van het weekend en de vakanties. Ik ben heel blij dat ik nog steeds gezond met veel plezier werk bij een prachtig bedrijf (ICT Group) met een aantal mooie uitdagingen.

Fotografie: Pieter Bas Bouwman