Het leiderschap van Allard Boer, CFO van Trust International

'Goed voor je mensen zorgen is ook good business'

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer? Vincent Timmers van Ebbinge sprak met Allard Boer, CFO van Trust International.

Wat zijn de grootste transformaties die bij Trust spelen?
Bij Trust vinden eigenlijk drie transformaties tegelijkertijd plaats. Als eerste de overgang van een ‘founder dominated culture’ naar private equity. De tweede is het verschuiven van de focus van fysieke winkels naar online. Daar hebben we een grote stap in gemaakt. De laatste transformatie is de stap naar meer purpose driven werken. Toen ik van Fairphone overstapte naar Trust heb ik heel erg gestuurd op de missie.

Trust was van oudsher erg money driven, dus veel mensen vonden mijn overstap heel onlogisch. Maar ik zag de mogelijkheden om ook met Trust stappen te zetten hierin. Voor mezelf had ik ook het gevoel dat ik in deze fase van mijn carrière veel meer positieve impact kon maken voor de maatschappij als CFO bij Trust, dan bij Fairphone.

Een focus op ecologische en sociale waarde is een hele ommezwaai, stond de organisatie daarvoor open?
Ik heb mijn plan tijdens de eerste sollicitatiegesprekken al aangekaart. Dat vond ik wel eng, want ik wilde deze baan graag hebben en was bang dat ik mezelf hiermee zou diskwalificeren. Maar ik vond toch aansluiting. Ik wil laten zien dat goed doen en commercieel succes prima samen kunnen gaan. Ik neem de organisatie hier geleidelijk in mee. We hebben geen grootse plannen gemaakt, maar we zijn gewoon stap voor stap begonnen. De CEO stond achter me, want voor hem is goed en eerlijk business doen ook belangrijk.

We willen dat er over 20 jaar nog steeds een gezond Trust staat en dat we al die gezinnen die van ons afhankelijk zijn, kunnen onderhouden. Langzamerhand raken meer mensen ‘besmet’ en dat is ook hoe het werkt. Als mensen er eenmaal mee aan de slag gaan, gaat het vanzelf. Dat is gaaf om te zien. Het gaat sneller dan ik ooit had gedacht. We hebben een purpose en de principes zijn ingebed in de operatie. Ook klanten gaan er steeds meer van merken.

Je bent een soort ‘evangelist’. Waar komt die drive vandaan?
Dat heeft altijd al in me gezeten. Ik heb in een heleboel dingen mazzel gehad. Ik ben geboren met een goed stel hersenen en veel talenten. Het kan niet zo zijn dat je met al die talenten die je hebt gekregen, alleen maar aandeelhoudersvoordeel creëert. Juist bedrijven zijn bij uitstek in staat om dingen te bereiken. Er zit gigantisch veel kennis, mensen, geld, connecties, daarmee moet je toch problemen op kunnen lossen?

Daarnaast heb ik een extreem sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik kom best uit een problematisch gezin, dat heeft me ook gevormd. Ik heb op jonge leeftijd veel moeten knokken. Je raakt in zo’n tijd analytisch overontwikkeld, maar emotioneel onderontwikkeld. Op latere leeftijd loop je dan vast en moet je alles nog verwerken. Vanaf dan ben je eigenlijk spekkoper, want dan heb je ineens allebei.

‘Goed voor de wereld zorgen en goed voor je mensen zorgen, is ook gewoon good business. Dat is misschien niet heel typisch voor een CFO, maar ik denk dat ik ook wat anders te brengen heb’

Dat mensenwerk, past dat wel bij de rol van CFO?
Persoonlijke ontwikkeling vind ik erg belangrijk. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn eigen ervaringen in mijn jeugd. Je gaat toch vaak wat doen met de dingen die je hebt meegemaakt. Niet iedereen komt op het punt om zaken uit het verleden te verwerken en die lopen dan vast. Zulke mensen kom ik elke dag tegen op de werkvloer. Ik wil hen proberen te helpen en weer in hun kracht zetten. Dat doe ik uit intrinsieke motivatie, maar ook met de pet van CFO op. Want als het mij lukt dat mensen beter in hun vel zitten, gaan ze uiteindelijk ook beter presteren. Goed voor de wereld zorgen en goed voor je mensen zorgen, is ook gewoon good business. Dat is misschien niet heel typisch voor een CFO, maar ik denk dat ik ook wat anders te brengen heb.

Hoe geef jij invulling aan je leiderschap?
Ik heb een heel duidelijke visie, weet waar ik heen wil en hoe ik daar wil komen. Daarin probeer ik mensen ook mee te nemen. Ik geef mensen graag veel vrijheid en vertrouwen. Ga je ding maar doen en ik hoor het wel als het niet gaat. Je geeft meestal wat je zelf graag wil hebben. Ik wil zelf graag veel vrijheid, maar dat werkt niet voor iedereen. Anderen horen liever precies wat ze moeten doen. Dat moet je leren en aanpassen per persoon.

‘Vroeger dacht ik altijd dat ik het allemaal alleen moest doen, maar je hebt gewoon andere mensen nodig’

Hoe zie jij jouw rol in relatie tot de CEO?
Er is er maar één de baas en dat is de CEO. En dat is prima. Maar tegelijkertijd wil ik wel dat alles precies gaat zoals ik wil, haha! Ik probeer daarom CEO’s uit te zoeken waar ik heel goed mee door een deur kan. Zodat je samen echt wat op kan bouwen. Ik kan me goed voegen, dus ik ben redelijk goed in staat om in veel verschillende situaties ‘de andere helft’ te spelen. Als er een heel zakelijke CEO is, dan zorg ik voor het mens-stuk en andersom. Het allerbelangrijkste is het vertrouwen en de vrijheid en dat je in de tandem alles goed afdekt.

Wat geeft jou houvast in het leven?
De mazzel van goede mensen om mij heen hebben. Er zijn heel veel verschillende mensen die mij hebben geholpen en iedereen bracht wat anders. Vroeger dacht ik altijd dat ik het allemaal alleen moest doen, maar je hebt gewoon andere mensen nodig. Dat is overigens iets waar ik mee moet blijven oefenen: hulp vragen.

Fotografie: Pieter Bas Bouwman