Eén op de vijf zorgmedewerkers mijdt zelf zorg

Eén op de vijf zorgmedewerkers mijdt zelf zorg uit vrees voor de kosten die met behandeling gepaard kunnen gaan.

nieuws

Eén op de vijf zorgmedewerkers mijdt zelf zorg uit vrees voor de kosten die met behandeling gepaard kunnen gaan. Dat zegt belangenbehartiger Stichting IZZ op basis van onderzoek onder 2640 van dergelijke professionals. Intussen denken bijna zes op de tien erover om de zorg te verlaten, onder meer omdat ze van het werk daar niet rond kunnen komen.

Eerder werden werkdruk en administratieve rompslomp als voornaamste redenen voor vertrek genoemd. Van de zorgmedewerkers vindt 69 procent het werk fysiek zwaar en 84 procent emotioneel heftig. Daardoor denkt iets meer dan de helft ook meer zorg als fysiotherapie en mentale ondersteuning nodig te kunnen hebben dan mensen met andere banen. En daar komen dan zorgen om de financiën nog eens bij.

“Zorgmedewerkers hebben een vitaal beroep met een hoog risico en vallen daarmee in de categorie ‘hoogrisicoberoep’ “, waarschuwt Roland Kip, directeur Stichting IZZ. Hij noemt het “verontrustend” als juist zorgmedewerkers meer gaan bezuinigen op hun gezondheid, want dat is niet alleen slecht voor henzelf maar ook voor de al met personeelstekorten kampende zorg.

“In andere publieke functies worden hoge arbeidsrisico’s ook afgedekt door de overheid”, zegt Kip, die aan compensatie van het verplichte eigen risico voor zorgmedewerkers denkt “zodat ze beter beschermd zijn als ze ziek worden en uitvallen”.

Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn, is het helemaal met Kip en zijn ideeën over compensatie eens: “Als vakbond ontvangen wij ook veel meldingen van zorgmedewerkers die net aan of helemaal niet meer rond kunnen komen. Bij 5 tot 10 procent vindt zelfs loonbeslag plaats. Juist omdat deze groep mensen extra kwetsbaar is én er alles aan zou moeten worden gedaan om de mensen te behouden voor hun werk.”

“Dit onderzoek van IZZ bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat er heel snel een financiële compensatie moet komen vanuit de overheid”, vult FNV-vicevoorzitter Kitty Jong aan.