SOL Boekentip: De Goede Voorouder – Roman Krznaric

The School of Leadership bespreekt opmerkzame boeken gerelateerd aan leiderschapsontwikkeling. 'Toen ik dit boek las moest ik denken aan de BBC documentaire ‘A Life on our Planet’ wat start en eindigt met David Attenborough staand tussen de ruïnes van Tsjernobyl, waar inmiddels de bomen en dieren het terrein overgenomen hebben'

leadership
Marlies Sandee, Director van The School of Leadership: “Af en toe bespreken we een boek, gerelateerd aan leiderschapsontwikkeling, wat we gelezen hebben en die iets bij ons geraakt heeft. Dit hoeft geen nieuw boek zijn, het kan ook een boek zijn wat een grote invloed heeft gehad en nog steeds relevant is. Ik trap het af en we nodigen je uit om mee te doen. Stuur je bijdrage of suggestie naar marlies.sandee@ebbinge.nl

De Goede Voorouder – Roman Krznaric

“Toen ik dit boek las moest ik denken aan de BBC documentaire ‘A Life on our Planet’ wat start en eindigt met David Attenborough staand tussen de ruïnes van Tsjernobyl, waar inmiddels de bomen en dieren het terrein overgenomen hebben. Toen drong bij mij het eerste besef door dat de mensheid een kort eruptie is in het bestaan van de aarde.

Het boek van Roman Krznaric is een uiteenzetting hoe denken aan lange termijn effecten ons zou kunnen helpen om voorzichtiger om te gaan met de aarde. Op heel veel verschillende manieren en met heel veel voorbeelden en ideeën laat Roman ons zien wat deep time is, dat de mensheid een splinter is in de lange geschiedenis van de aarde en hoe dit het perspectief en handelen zou kunnen veranderen. In plaats van de ‘Koop nu’ knop, zou je kunnen denken aan de ‘koop over een maand’ of koop over een jaar’ knop. Die denkpauze zou een heilzaam effect kunnen hebben op ons consumeren, want het is dan heel goed mogelijk dat je afziet van de aankoop. Hij pleit voor 100 jaar vooruit denken zoals in het verleden gedaan werd bij de bouw van een kathedraal: Het kathedraal denken. Het boek geeft veel opsommingen en ook aardige oefeningen om het lange termijn denken aan te zetten zodat je bij de beslissingen nu denkt aan zeven generaties verder. Ook houdt hij een pleidooi om langetermijndenken in het onderwijs een centrale plek te geven van lagere school tot en met de boardroom trainingen.

Waarom dit boek, nu…

Bij de lancering van The School of Leadership by Ebbinge wilde ik een boek centraal zetten wat voor mij de essentie van goed onderwijs weergeeft. Als je nieuwe perspectieven toevoegt aan je arsenaal verandert je kijk op situaties of in ieder geval gebruik je een andere bril. En dat is het moeilijkste wat er is, een ander perspectief adopteren of begrijpen, zeker als die ver van je huidige wereldbeeld af staat. Dat is groei. Want ook als je het niet eens bent met het perspectief geeft het je wel een ander inzicht die je helpt bij situaties en dan ontwikkel je je. En dat doet dit boek. De afgelopen dagen ben ik me bij alles bewust of het van de lange of korte termijn is, of er aan mijn marshmallow brein geappelleerd wordt en dat ik misschien ook eens een boek moet schrijven wat in ‘The Future library’ opgenomen kan worden (Katie Paterson). Aansprekende voorbeelden, allemaal uit dit boek.”

The School of Leadership

Klik hier om terug te keren naar de website van SOL

Ga terug naar The School of Leadership