Radicale verandering in de zorg

Te gast: Peter Bennemeer

In mei 2021 ging Niels van Tent, van Ebbinge, in gesprek met Peter Bennemeer over radicale verandering in de zorg.

Ebbinge bemiddelt bestuurders en toezichthouders voor zorgorganisaties. Opvallend vaak solliciteren kandidaten die geen ervaring in de zorg hebben. Veelal intrinsiek gemotiveerd bij te dragen en kennis en ervaring van buiten in te zetten, maar soms ook om te laten zien dat het allemaal beter kan. Dit leidt tot grote irritatie in de zorg zelf; er wordt gewezen op de complexiteit van de zorg. Niels van Tent is van mening  dat ‘kruisbestuiving’ – inzet van kennis en ervaring uit andere sectoren – wel kan werken in de zorg. Met de juiste mindset.

Een van de buitenstaanders die heeft laten zien dat het werkt is Peter Bennemeer. Tot 2018 was hij zo’n 7 jaar bestuurder bij ziekenhuis Bernhoven. Daarvoor werkte hij in het bedrijfsleven, onder andere bij Heinz en Leaf. Hij schreef een boek over zijn ervaringen. De Ingreep. Met als onderkop: Hoe een buitenstaande het ziekenhuis beter maakte.

Bekijk hieronder het webinar terug of lees het samenvattingsartikel hiernaast. 

'Radicale verandering in de zorg vraagt om koersvastheid'

Als je van een afstandje kijkt naar de zorg, zie je dat we vastzitten in het bestaande systeem. Met name door de financiering. Zo veel mogelijk behandelen is de norm, niet: wat heeft de patiënt nodig? Wat is zinnig? Hiervoor is een radicale verandering nodig.
Lees het artikel

Webinar voor de Zorg Overzichtspagina

Klik hier om terug te keren naar de overzichtspagina