Marcel Wubbolts, CTO Corbion: “Ik houd me regelmatig echt in”

Marcel Wubbolts is Chief Technology Officer bij biotechbedrijf Corbion, ‘s werelds grootste melkzuurproducent. Het bedrijf zet al tachtig jaar in op minimalisering van energie en grondstoffengebruik; 98 procent van de grondstoffen is op dit moment hernieuwbaar. ‘Binnen het bedrijfsleven kun je fantastische dingen doen.’

podcast

Dat Marcel Wubbolts het bedrijfsleven in zou gaan had hij niet bedacht toen hij begon aan zijn studie organische chemie in Groningen. In 1997 kwam hij bij DSM terecht en sindsdien heeft hij het bedrijfsleven niet meer verlaten. Dat hoogleraarschap kan wel wachten tot hij gepensioneerd is. “Wat ik merk is dat je ook binnen het bedrijfsleven fantastische dingen kunt doen. Dat je maatschappelijk verantwoordelijk bezig kunt zijn en ook aan de forefront of science echt met hele nieuwe innovaties bezig kunt zijn.”

Voordat hij bij Corbion begon was de eerste vraag die hij stelde hoe het bedrijf ervoor stond op het gebied van duurzaamheid. “Ik heb voor mezelf altijd als eis gesteld dat als ik ergens ga werken, dat ik wil dat het een duurzaam bedrijf is.”

‘Duurzaam leiderschap is inclusief leiderschap’
Wubbolts gelooft in inclusief leiderschap. “Als je mensen de ruimte geeft, dan gebeuren er wonderen.” Dat vraagt soms om terughoudendheid van de leider. “Ik houd me regelmatig echt in”, zegt Wubbolts. Dat dominantie kan leiden tot slechte oplossingen merkte hij eerder in een managementtraining waarbij hij vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond grote druk uitoefende op wat volgens hem het juiste antwoord zou zijn. “Dat was uiteindelijk de verkeerde oplossing.” Wubbolts aanpak werd voor de groep uitgelicht als de manier waarop het niet moest. Een belangrijk leermoment voor de CTO, dat aan de basis ligt van hoe hij nu leidinggeeft.

Waarom de circulaire economie biobased nodig heeft
Eén van de materialen die Corbion ontwikkelt is PLA, een biologisch afbreekbaar plastic. Wubbolts ziet een belangrijke rol weggelegd voor biobased producten in een circulaire economie. Een 100 procent gesloten cirkel bestaat namelijk niet. “Er is altijd verlies.”

“Het kan bijvoorbeeld zijn dat je plastics aan het eind van hun leven gaat verbranden om daar energie mee op te wekken. Dat is in feite een goede end of life, maar dan krijg je CO2 in de lucht. Die CO2 zou je via de groene plant misschien wel weer willen gebruiken zoals wij dat doen: als grondstof om nieuwe plastics te maken. Het moet niet zo zijn dat we de verliezen van de circulaire economie gaan aanvullen met op aardolie-gebaseerde nieuwe plastics, dan maken we die cirkel nooit circulair. Dus het moet eigenlijk biobased zijn.”