Green Leader Henk Jan Beltman, Tony’s Chocolonely: “Ik wil het fundament zijn”

Honderd procent slaafvrije chocolade: dat is het doel van chocolademerk Tony’s Chocolonely. CEO Henk Jan Beltman staat sinds 2010 aan het roer en vertelt in de Green Leaders podcast over de ambities van het chocolademerk en over zijn persoonlijke drijfveren. Over zijn rol in het succes van het bedrijf blijft de chief chocolate officer bescheiden.

podcast

In de cacao-industrie is Tony’s één van de vele spelers. De impact van het bedrijf is nog niet heel groot; Tony’s werkt met 7.500 cacaoboeren, op een totaal van 2 miljoen boeren in West-Afrika. In de Green Leaders podcast trekt Beltman de vergelijking met een olietanker, die niet snel van koers kan veranderen. ‘Wij willen de loodsboot zijn die ervoor zorgt dat de olietanker echt van koers gaat veranderen. We willen coöperatief een nieuwe route inslaan.’

Werken voor trots
Beltman kwam ooit in het nieuws met de uitspraak dat hij op zijn vijftigste wil stoppen met werken. Dat houdt hij nog steeds vol. In 2013 werd hij getroffen door een beroerte, waar hij in zeven maanden volledig van herstelde. “Ik heb toen wel nadrukkelijk bepaald wat ik wil. Daar ben ik heel eerlijk en transparant over: ik werk voor mijn trots. Iedere dag kijk ik in de spiegel en vraag ik me af of ik de juiste dingen doe”, legt hij uit. Daarin gaat hij ver. “Zelfs op het laatste moment ben ik in staat om dingen om te gooien als het mij niet trots maakt op vandaag.”

Eén van de radertjes
Als leider geeft Beltman zijn medewerkers veel ruimte. Hij omschrijft zichzelf als één van de radertjes binnen het bedrijf, net als zijn collega’s dat zijn. “Het valt wel mee hoe belangrijk ik ben. Ik wil het fundament zijn waardoor mensen boven zichzelf uit kunnen stijgen.”