Evert den Boer: ‘Niet teveel om je heen kijken en zelf het heft in handen nemen’

Greenchoice CEO Evert den Boer zocht aan het begin van zijn carrière ooit naar olie en gas op de Noordzee voor Shell. Nu zet hij zich vol in voor 100 procent groene energie in Nederland. De jaren dat hij met zijn gezin in Kopenhagen woonde en voor Dong Energy werkte, zorgden voor de ommekeer.

podcast

Den Boer loopt al wat jaren mee in de energiesector en werkte drie jaar bij het Deense Dong Energy, wat nu als Ørsted door het leven gaat. Qua voorbeelden kijkt hij ook vooral naar de Scandinavische landen. “Zij lopen minimaal vijf jaar op ons voor, misschien wel tien jaar”, zegt hij. Toen hij in Kopenhagen woonde, ging daar de straat in een jaren ’30-buurt open om de aardgasleiding eruit te halen en een warmtenet aan te leggen. “In Nederland gebeurt dat echt nog niet.”

Voor de energievoorziening is elektrificatie een belangrijk onderdeel. “We gaan naar een elektrificatie van het energiesysteem”, stelt Den Boer. “Dat betekent dat elektriciteit gewoon aantrekkelijker moet worden ten opzichte van fossiel aardgas.” Er wordt wel over gesproken, maar volgens Den Boer wordt er naar “te kleine stapjes gepolderd.”

Heft in eigen hand nemen
Den Boer zegt vaak dat we moeten stoppen met ‘aardkloten’. “Stoppen met dat eindeloos praten en uiteindelijk niets doen”, licht hij toe. Want er kunnen al dingen gedaan worden. “Met de huidige technologie is er al heel veel mogelijk in Nederland. Laten we niet teveel om ons heen kijken en laten we zelf het heft in handen nemen en doen wat er nu al kan.”