Leiderschap in de Zorg

Ebbinge heeft een executive leergang ontwikkeld gericht op dilemma’s en uitdagingen in de zorg. Bedoeld voor (toekomstige) bestuurders in de zorg.

Leiderschap in de Zorg

De leergang start twee keer per jaar. In november 2019 start de eerstvolgende leergang. De nadruk in de leergang ligt op de concrete praktijk en uitwisseling met collega bestuurders. Er wordt, naast opdoen van actuele kennis, veel aandacht besteed aan persoonlijke effectiviteit rondom leiderschap, beïnvloeding en implementatie. Het nemen van regie, positioneren van de organisatie, maken van keuzes, weten waar verantwoordelijkheden liggen en het kennen dan wel ontwikkelen van een eigen persoonlijke identiteit vormen belangrijke thema’s. Met ook verrassende inzichten van mensen buiten de sector.

Start: november 2019
Aantal dagen: 8 dagen (doorlooptijd van 1 jaar)
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 12
Locatie: Utrecht

Bekijk hier alle leergangen die we aanbieden.

Leiderschap in de Zorg

Brochure

Uitgebreide brochure is opvraagbaar via eva.knoups@ebbinge.nl

 

Doel van de leergang

 • Inzicht in ontwikkelingen in de zorg en het kunnen vertalen naar concrete stappen voor de eigen sector of organisatie.
 • Verwerven van de benodigde kennis en ervaring aan de hand van actuele theorieën en praktijkervaringen uit de zorg (gecombineerd met invalshoeken uit andere sectoren).
 • Verder ontwikkelen van persoonlijke effectiviteit op het terrein van lef, kiezen, leiderschap, ondernemerschap en bouwen van vertrouwen.
 • Inzicht in het samenspel met opdrachtgevers en tussen toezichthouders en bestuurders. Het voeren van eigen regie.
 • Inzicht in implementatie-vraagstukken.

 

Doelgroep

Specifiek bedoeld voor bestuurders, directeuren en vakvolwassen topprofessionals (met ambitie op het bestuurlijk vlak) met een academisch werk- en denkniveau en minimaal 15 jaar ervaring op senior management niveau. Vereisten zijn een academisch werk- en denkniveau met minimaal 15 jaar werk- en managementervaring op senior niveau.

 

Inhoud van de leergang

De volgende thema’s komen aan bod:

 • Ontwikkelingen in de zorg en de vertaling naar strategie en het maken van keuzes. Het positioneren van de eigen organisatie, het vermogen keuzes te maken en hierop te handelen.
 • Leiderschap, zelfreflectie en persoonlijke effectiviteit in relatie tot het profiel van de bestuurder.
 • Beïnvloeding: hoe speel ik het spel (in de organisatie, met de cliëntenraad, gemeenten, zorgverzekeraars, andere instellingen, etc.).
 • Board dynamics, samenspel tussen toezichthouder/commissaris en bestuurder.
 • Implementatie: ‘getting things done’ en lerende organisatie.
 • Maatschappelijke verantwoording (kwaliteit) en bedrijfsvoering (financiën, risicomanagement).

 

Sprekers

Docenten en gastsprekers hebben zeer ruime ervaring in verschillende rollen binnen zowel het bedrijfsleven als de zorgsector. Er worden verbanden gelegd, die zorgen voor verrassende invalshoeken,  met ‘food for thought’.

 

Data

27 november 2019, 15 januari 2020, 18 maart 2020, 16 april 2020, 20 mei 2020, 23 september 2020, 11 november 2020, 16 december 2020

 

Investering

De investering voor deze leergang bedraagt € 7.250, – exclusief BTW per deelnemer (inclusief studiemateriaal, lunch, koffie, thee en andere locatiekosten).

 

Deelname en aanmelden

 • Aanmelding voor de leergang is mogelijk door het versturen van uw CV en korte motivatie naar eva.knoups@ebbinge.nl.
 • Voorafgaand aan de leergang vindt een eerste screening en selectie plaats op basis van achtergrond en CV. We streven naar een groep met een diverse samenstelling, met deelnemers uit verschillende sectoren die elkaar kunnen inspireren.
 • Alle (potentiële) deelnemers hebben voor aanvang van de leergang een telefonische intake met de programmamanager van Ebbinge om de verwachtingen, leerdoelstellingen en aandachtspunten met elkaar af te stemmen.

 

Deelnemers over de leergang

Karien Piersma, Hoofd Medisch Stafbureau, Maatschap Medisch Specialistisch Bedrijf Amstelland:

“Ontwikkelingen volgen elkaar snel op in de zorg. Ondernemerschap voor mij is samenwerking, wat de toekomst voor het nu betekent, welke mindset heb je nodig en hoe krijg je het werkend. Hoe bouw je een structuur waarin innovatie is geborgd, maar waarin ook de ‘waarom’ van je onderneming en jezelf scherp blijft? De leergang staat stil bij de noodzakelijkheid hiervan en bijvoorbeeld competenties van de toekomst en inzicht/reflectie in eigen drijfveren. We zijn halverwege de leergang, die verfrissend en concreet is. Ik hoop dat meer samenwerking in de zorg, maar ook met start-ups, bedrijven en wetenschap gaat bijdragen aan het ondernemerschap in de zorg, zodat ontwikkelingen sneller, effectiever en veel breder geïmplementeerd kunnen worden.”

Raoul Trentelman, directeur-bestuurder JTV Mondzorg voor kids:
‘Leiderschap in de zorg vereist passie, durf en het vermogen in- en externe stakeholders te verbinden op visie. Tegelijkertijd ook voedende creativiteit en inspiratie. Juist ook deze ‘inspiratie’ biedt de Ebbinge Leergang Leiderschap in de Zorg, niet alleen door nieuwe inzichten maar zeker ook door de open dialoog met ‘mede reizigers’

 

Informatie en contact

Eva Knoups (programmamanager)

T: 06-38197416
E: eva.knoups@ebbinge.nl

 

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Bekijk de Diensten, Markten of Functiegroepen waarin wij actief zijn, lees onze Artikelen of bezoek Echt Ebbinge.

Alle open posities