Het CV succespakket

Het CV succespakket

Hoewel er steeds meer verschillende manieren van solliciteren op komst zijn is het Curriculum Vitae (ofwel levensloop in het Latijn) nog steeds een van de meeste gebruikte manieren. Het doel van een CV is om te laten zien wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je zou kunnen toevoegen. Om ervoor te zorgen dat jouw CV opvalt heeft Ebbinge een aantal tips voor jou!

Het CV succespakket

1. Standard Steve of Crea Bea?

Hedendaags is er een strijd tussen het traditionele CV of het meer moderne, creatieve CV. Traditioneel: zwart-wit, Times New Roman, lettergrootte 12. Modern/creatief: whatever you want. Allebei de formats zijn goed, zolang het maar bij jou én het bedrijf en functie past (zie tip 3). Bovendien is het belangrijk dat het CV wel goed leesbaar is en de elementen eruit springen waarvan je wilt dat ze eruit springen (zie tip 2).

2. Information is key

Je bent vrij om jouw CV op te stellen zoals je wilt. Leesbaarheid is echter een belangrijk criterium voor de selecteur. Wij raden daarom aan jouw CV altijd chronologisch op te stellen. Zodra de selecteur moet zoeken en scrollen naar informatie schiet jouw CV haar doel voorbij.

Het doel van een CV is dus te laten wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je zou kunnen toevoegen. De informatie die dit doel ondersteunt zijn (in chronologische volgorde):

  • Persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en eventueel een (professionele) foto.
  • Persoonlijk profiel zoals één zin over hoe jij jezelf typeert (bijvoorbeeld “ik ben een ondernemende teamplayer die altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen”) en jouw ambities (bijvoorbeeld “ik ambieer een financiële rol waarbij ik grote verantwoordelijkheid draag in een ondernemende omgeving”).
  • Professionele ervaringen, beginnend met de meest recente ervaring, inclusief tijdsperiode, functietitel, bedrijfsnaam en belangrijkste verantwoordelijkheden en resultaten (in het kort, het liefst in bulletpoints).
  • Opleidingen, beginnend met de meest recent afgeronde opleiding.
  • Extra curriculaire activiteiten, beginnen met de meest recente activiteit (bijvoorbeeld “Marathon gelopen” of “Bestuursjaar”).
  • Eventueel hobby’s, interesses en vaardigheden (in het kort, het liefst in bulletpoints).

Zorg ervoor dat alle informatie correct (check de jaartallen) en up-to-date (dat oppasbaantje van jaren geleden is niet meer zo relevant) is. En hoe langer je werkt, hoe langer logischerwijs jouw trackrecord. Toch raden wij aan een maximum van 2 pagina’s te hanteren. Je wilt liever niet de concentratiespanne van de selecteur op de proef stellen 😉.

3. The Perfect Match

Bovenstaand is de basis van jouw CV, maar voor elke functie en elk bedrijf is het verstandig om jouw CV opnieuw door te lopen om de juiste elementen te benadrukken. Solliciteer je voor een functie in een ondernemende setting, dan geef je met een foto strak in pak wellicht de verkeerde (eerste) indruk. Het is toch belangrijk om je daar bewust van te zijn en een vooroordeel van de selecteur te voorkomen. Daarnaast is het dan belangrijk om de ondernemende elementen van jouw CV naar voren te halen (zie voorbeelden bij tip 2). Blijf hierbij wel bij jezelf en wordt niet iemand anders, daar zijn er genoeg van!

Ben jij een starter tussen de 0 en 5 jaar en heb je na het lezen van deze tips nog steeds moeite met het opstellen van jouw CV, neem dan voor meer informatie/tips contact op met maxime.jansen@ebbinge.n