Hallo? Kan je me nu horen?

Hallo? Kan je me nu horen?

Herkenbare uitspraak tijdens jouw interview? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk jouw eerste ervaring met online solliciteren gehad. Sinds het begin van 2020 is een video interview eerder de norm dan de uitzondering. Ook al is het tegenwoordig de norm, dan nog is het voor velen even wennen. Om ervoor te zorgen dat jij comfortabel voor jouw scherm zit en een geweldige indruk maakt heeft Ebbinge een aantal tips voor jou!

Hallo? Kan je me nu horen?

1. 2, 3, test

Naast een gebrekkige audio is een stilstaand beeld op een niet al te charmant moment ook iets wat je wilt voorkomen. Een uitstekende internetverbinding is dan ook een onmisbaar onderdeel van een video interview. Check daarnaast of alle apparatuur die je gebruikt tijdens jouw video interview werkt: laptop, camera, microfoon en het programma dat er gebruikt wordt. Kortom: doe een uitgebreide test. Mocht je toch problemen hebben tijdens jouw interview kaart dit dan meteen aan om ongemak en een verkeerde indruk te voorkomen.

2. Maak verbinding

En dan hebben we het niet weer over jouw internetverbinding. Uit de praktijk is namelijk gebleken dat de mens geneigd is om naar zichzelf te kijken. Maar kijk liever naar jouw gesprekspartner. Het is uiteraard toegestaan om af en toe weg te kijken, maar probeer het dagdromen uit het raam voor een andere keer te bewaren.

Bovendien is het belangrijk dat je oplet of jouw gesprekspartner nog aangehaakt is. Omdat je niet tegenover elkaar zit in “real-life” merk je bepaalde lichaamstaal van jouw gesprekspartner minder goed op. Probeer in plaats van een monoloog een dialoog te hebben en schroom niet om vragen te stellen (bijvoorbeeld “heb ik jouw vraag op deze manier beantwoord?”)

3. Wees energiek

Het minder goed opmerken van lichaamstaal werkt ook de andere kant op. Wees daarom een klein beetje extra enthousiast. Don’t overdo it. Eén kopje koffie is meer dan genoeg, maar zorg ervoor dat je oprecht gemotiveerd overkomt en leg de nadruk op jouw enthousiasme voor de functie en het bedrijf door middel van woorden.

4. Dress to impress

Ook al ben je niet meer gewend om iets anders te dragen dan jouw sweatpants, lievelingstrui met gaten en dierenpantoffels is het van belang dat je gepaste nette kleding aandoet voor jouw video interview. Liever iets te formeel dan dat het lijkt alsof je het interview en jezelf niet serieus neemt.

5. That’s the spot

Neem naast jouw kledingkeuze ook de plek waar je gaat zitten serieus. Zorg ervoor dat je niet kan worden gestoord door huisgenoten (of huisdieren) en er op de achtergrond geen afleiding (lees: rommelige kamer, wasmachine, glazenwasser, etc) is voor jouw gesprekspartner.

Heb je het idee dat je met deze tips alsnog moeite hebt met jezelf presenteren tijdens een video interview, neem dan voor meer informatie/tips contact op met maxime.jansen@ebbinge.nl.