Durf jij kleur te bekennen?

Durf jij kleur te bekennen?

Iedereen kent het gevoel. Het is ontzettend spannend om te bepalen waar jij wilt werken. Misschien heb je nog wel een jongens/meisjesdroom om brandweerman of prinses te worden die je niet los kan laten. Of vind je heel veel dingen leuk en kan je niet kiezen. Of ben je al een tijdje aan het werk, maar merk je dat je iets mist? Voor beginners of al werkenden, het voelt in ieder geval tijd voor een (volgende) stap.

Maar waar begin je? Hoe ontdek je wat voor baan en omgeving het beste bij jou past? Het is tijd om kleur te bekennen. Ebbinge zet weer een reeks tips voor je op een rij om je op weg te helpen! Met deze simpele maar doeltreffende technieken geef jij jouw zoektocht richting en vergroot je de kans op een succesvolle en duurzame stap in jouw carrière.

 

Durf jij kleur te bekennen?

1. Ken jezelf!

Het is van cruciaal belang om andersom te gaan zoeken. In plaats van dat je kijkt naar wat er gezocht wordt (en beschikbaar is), moet je jezelf vragen wat jíj zoekt. Voor de meeste mensen zijn er 7 zaken in het werk die belangrijk zijn. Het is bijna onmogelijk om ze alle 7 voor de 100% te vinden in een baan. Daarom helpt het om ze te prioriteren en ervoor te zorgen dat jouw top 4 duidelijk aanwezig is. De beroemde Flower Exercise van Richard N. Bolles helpt je hiermee. Een uniek zelfonderzoek dat je helpt jouw carrière, en leven an sich, vorm te geven met focus op jouw belangrijkste passies, eigenschappen, vaardigheden etc.

Dit zijn de 7 zaken in willekeurige volgorde:

  • Mijn persoonlijke doel en visie
  • Geografische plek: waar ik het liefst woon en werk
  • Mijn interesse: wat vind ik interessant, wat maakt me nieuwsgierig
  • Mijn skills: wat kan ik goed en vind ik leuk om te doen
  • Collega’s: De mensen waarmee ik het liefst werk
  • De manier waarop mijn werkplek en werkomstandigheden zijn ingericht
  • De arbeidsvoorwaarden en verantwoordelijkheden in mijn werk

Rank ze van 1 t/m 7 en je weet waar je op moet letten in jouw zoektocht naar een (nieuwe) baan.

2. Dit ben ik, maar wie ben jij?

Zodra je duidelijk hebt wat jij belangrijk vindt is de volgende stap er natuurlijk achter komen of jouw potentiële nieuwe werkgever minstens kan bieden wat er in jouw top 4 staat. Nogmaals, andersom zoeken is cruciaal! In plaats van dat jij bezig bent in het functieprofiel te passen, ben je bezig met het vinden van een échte match. Het boek What color is your parachute van Richard N. Bolles (ja, Ebbinge is fan van hem) gaat precies hierover: het omdraaien van sollicitatiegesprekken. De aanname van veel mensen is dat ze zich moeten verkopen in een sollicitatiegesprek en er alles aan moeten doen om die ene baan te bemachtigen. Maar hoe beter je jezelf kent, hoe meer je kan checken of de baan wel bij je past. Je zult zien dat jouw gesprekspartner de functie aan jou gaat verkopen! Het mooie resultaat van andersom zoeken 😉

Bonustips:

Het helpt om het met dierbaren over jou te hebben en de Flower Exercise te bespreken, soms kennen die jou beter dan jij jezelf!

In theorie kom je zeker ver, maar de praktijk helpt je verder. We raden aan om in ieder geval 1 of 2 stages/werkstudentschappen te doen (voordat je begint met een full-time baan). Dit helpt je om jouw theorie over jezelf te toetsen!

Dus, ken jezelf, ken jouw potentiële werkgever en verzamel alle inzichten en ervaringen die jou zouden kunnen helpen en jouw droombaan ligt binnen handbereik!

Ben jij een starter met 0-5 jaar werkervaring en heb je na het lezen van deze tips nog steeds moeite met jouw oriëntatie, neem dan voor meer informatie/tips contact op met maxime.jansen@ebbinge.nl of joost.reijsenbachdehaan@ebbinge.nl