‘Verschillen moet je willen’

Moed en lef nodig voor versnelling van transitie nieuwe economie. De veranderingen in de wereld vragen om een nieuwe economie – een economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is.

  • Auteur: Niels van Tent

Het vergt leiderschap om hierin concrete en versnellende stappen te zetten.

Met leiders die de moed hebben het bestaande systeem te doorbreken. Wij willen daaraan een bijdrage te leveren. Daarom zijn we partner van MVO Nederland. Samen met al haar partners heeft MVO Nederland de Nieuwe Businessagenda 2019 opgesteld, met daarin 7 terreinen waar het hardst een doorbraak nodig is. Deze agenda leidt bedrijven via de snelste route naar die nieuwe economie.

Eén van deze terreinen is gericht op de inclusieve samenleving. Verschillen moet je willen. Wie goed om zich heen kijkt, ziet dat de samenleving bestaat uit de meest uiteenlopende types. Variërend in huidskleur van spierwit tot diepzwart, met bijzondere kapsels, hoofddoeken of gaatjesschoenen. Hun grootouders zijn geboren in Almelo of Aleppo. Ze zijn opgeleid aan een chique universiteit of hadden hun leerschool aan de rafelranden van de stad. Daarom is het vreemd dat een gemiddeld managementteam nog steeds behoorlijk eenzijdig is samengesteld. In de nieuwe economie is dat anders.