Veranderkracht I – Heb het lef om stil te staan

De waan van de dag maakt dat we constant in beweging zijn. Terwijl stilstaan juist goed is: om te kunnen reflecteren op jezelf en op je bedrijf. Ook binnen familiebedrijven is dit essentieel en tegelijkertijd lastig. Bastiaan Hoogendoorn, senior consultant bij Fambizz-partner Ebbinge, schreef er een blog over.

familiebedrijven

Stilstaan brengt je verder
Meestal kom ik tijdens mijn vakantie tot bezinning. Ik ga na of ik voldoende aandacht geef aan wat ik echt belangrijk vind, waar ik de meeste impact mee kan hebben. En of ik juist niet te veel tijd besteed aan zaken die minder van belang zijn, maar nou eenmaal op mijn pad kwamen. Wanneer je afstand kunt nemen, komt er ruimte voor nieuwe ideeën.

Bezinning kan ook jouw bedrijf verder helpen om de koers te bepalen. We kennen allemaal de neiging om door te werken op de bestaande manier. De waan van de dag voert ons heel gemakkelijk mee. We hebben echter te maken met een wereld die continu verandert. Daarop aansluiten, vraagt om rust. Stilstaan bij wat er nodig is voor de toekomst. Dat brengt je echt verder.

Ook binnen familiebedrijven kan het aan de top knap lastig zijn om te reflecteren. Om te kijken naar wat er nodig is voor de toekomst en om te bepalen in welke rol je als familielid het meeste waarde toevoegt. In onze dagelijkse praktijk zien we dat veel leiders daar mee worstelen. Door druk te zijn met vandaag en morgen nemen zij niet of onvoldoende de tijd om hierover na te denken en actie te ondernemen. Of het ontbreekt aan peers om hierover te sparren.

Iemand van buiten is lang niet altijd de beste oplossing
Vaak gaat bij ons de telefoon op het moment dat er een directeur vertrekt of vervangen wordt. Wij brengen dan in kaart wat een bedrijf echt zoekt en helpen hen vervolgens om de positie te vervullen. Dit beeld past helemaal bij de ouderwetse kijk op ‘executive search’.

Liever schuiven wij vijf jaar eerder aan bij zo’n bedrijf. Om tijdig stil te staan bij de vraag: welke richting willen jullie op? En welke capaciteiten horen daarbij? Met een objectieve blik bekijken we vervolgens of het topteam die kwaliteiten al in huis heeft (een zogenaamde managementscan), of dat deze ontwikkeld kunnen worden met behulp van opleiding of coaching. Duurzaam meedenken kan zo soms voorkomen dat iemand van buitenaf moet worden aangenomen.

Stilstaan bij je bedrijf betekent ook stilstaan bij jezelf
Echt leiderschap vraagt om bewustzijn van jezelf. Om open en met kracht te kunnen kijken naar de uitdagingen en je omgeving. Hoe houd ik als leider mijn bedrijf relevant en succesvol in deze snel veranderende tijd? Hoe blijf ik de mensen in mijn bedrijf inspireren, mobiliseren en met elkaar verbinden. Welke persoonlijke ontwikkeling vraagt dat van mijzelf als leider? Vaak is daar een versneller van buitenaf voor nodig. Een externe coach of een leiderschapsprogramma. Ja, dat kost aan het begin meer tijd. Gun jezelf en je bedrijf die tijd om stil te staan. Door eerst te vertragen kom je daarna met focus sneller vooruit.

Bron: Fambizz.nl, gepubliceerd op: 17-03-2021