Nieuwe campagne en meldpunt tegen discriminatie op arbeidsmarkt

Jonge mensen die discriminatie op de werkvloer ervaren, bijvoorbeeld bij het solliciteren of tijdens een stage, worden in een nieuwe onlinecampagne opgeroepen om dit te melden.

nieuws

Jonge mensen die discriminatie op de werkvloer ervaren, bijvoorbeeld bij het solliciteren of tijdens een stage, worden in een nieuwe onlinecampagne opgeroepen om dit te melden. Volgens jongerenvakbond FNV Young & United en Discriminatie.nl, de initiatiefnemers van de campagne, vinden er nog altijd veel misstanden plaats. Met hun actie willen ze inzicht geven in de omvang van het probleem. Dat zou ook kunnen helpen om misstanden aan te pakken.

De jongerenvakbond en landelijke vereniging van antidiscriminatiebureaus verwijzen naar eerdere onderzoeken waaruit naar voren kwam dat er nog steeds op grote schaal op het werk wordt gediscrimineerd. Dat gebeurt onder meer op basis van afkomst, huidskleur, gender, geslacht, religie, handicap of seksuele voorkeur, zeggen ze.

“Discriminatie op werk en stage is hardnekkig, zeer schadelijk en leidt tot uitval op de arbeidsmarkt. Er is wat ons betreft een stevigere aanpak nodig om problemen echt te tackelen”, aldus bestuurder Elijah Alvares bij FNV. Bij het meldpunt kunnen melders hun verhaal kwijt. Ook krijgen ze er advies en worden begeleid bij eventuele vervolgstappen.

Alvares constateert dat er de laatste tijd groeiende aandacht is voor dit maatschappelijke probleem. Maar dat is volgens hem niet voldoende. “We verwachten dat we met de meldingen die bij ons meldpunt binnenkomen gerichter tot oplossingen kunnen komen en ook richting Den Haag en bij werkgevers steviger kunnen pleiten voor een minder vrijblijvende aanpak.”