Niet alleen brains maar ook ervaring: ontmoet Ebbinge’s Interim Operating Partners

Naast Executive Search en klassiek Interim Management, bemiddelt Ebbinge nu ook ‘Interim Operating Partners’. Specialisten, vaak Ex-consultants, die een specifieke expertise inbrengen. Wat is dit? En waarom kozen we voor deze nieuwe dienst? Willem Dokkum en Joost ’t Hooft van Ebbinge vertellen erover.

nieuws

De vraag kwam van BouWatch, een voormalige deelneming van Nordian Capital. Het bedrijf, dat zich specialiseert in bouwplaats-beveiliging, groeide hard en het operationele en logistieke proces verliep niet optimaal. Kon Ebbinge iemand leveren die als operationeel verantwoordelijke het gehele proces en de operatie efficiënter zou kunnen laten verlopen, zodat het bedrijf zich beter kon voorbereiden op de groeiende vraag?

Het is een goed voorbeeld van de toenemende behoefte die Ebbinge bij Private Equity-huizen ziet ontstaan. Steeds vaker zijn zij voor hun portfolio bedrijven op zoek naar specialisten op een bepaald vakgebied. Geen vaste functie, geen interiminvulling van een bestaande rol, geen consultant op afstand, maar een professionele expert die gedurende een periode wordt toegevoegd aan het bestaande team en bepaalde processen hands-on kan verbeteren en optimaliseren. Doel is om waarde te creëren en het bedrijf te laten groeien of efficiënter te laten draaien.

Willem Dokkum en Joost ’t Hooft besloten op deze behoefte in te springen. Ebbinge biedt naast het invullen van vaste- en interim-posities ook ‘Interim Operating Partners’. Dit zijn experts op het gebied van Operational Excellence, Commercial Excellence, Pricing, Post Merging Integration, of een ander specialismen, die voor een korte periode bij een deelneming van een Private Equity-huis aan de slag gaan met een specifieke opdracht.

‘Er moet efficiënter worden gewerkt om waardecreatie te realiseren’

Het initiële idee is in co-creatie met Private Equity-huizen verder ontwikkeld. ‘PE-huizen investeren in verschillende type bedrijven uit verschillende industrieën legt Dokkum uit. ‘Ze kunnen niet dagelijks bezig zijn met de transformatie die ze graag willen realiseren of missen een bepaald specialisme.’ De Interim Operating Partners die Ebbinge plaatst, zijn vaak oud-consultants die daarnaast flinke ervaring hebben op de werkvloer van een bedrijf. ‘Ze moeten de brains hebben om de analyse te maken, maar ook de ervaring om het plan uit te voeren,’ legt ’t Hooft uit. Het zijn top-experts, maar dan niet voor de toptarieven van consultancybureaus.

Met het aanbieden van Interim Operating Partners speelt Ebbinge in op de ontwikkelingen op de Private Equity-markt. Bij transformaties binnen een deelneming is de behoefte aan specialisten groot. De wens om een bedrijf in korte tijd te laten groeien, neemt toe. ‘Er moet efficiënter worden gewerkt om waardecreatie te realiseren,’ zegt Dokkum. ‘Daar kunnen ervaringsdeskundigen, die zich op een specifiek onderdeel in de bedrijfsvoering richten, een belangrijke bijdrage aan leveren.’

‘Bij het selecteren van kandidaten letten we op ervaring, maar ook op hoe iemand is als mens’

De interim specialisten weten Ebbinge steeds beter te vinden. Na een uitgebreide screening worden deze kandidaten in het netwerk opgenomen. ‘We werken met communities per specialiteit. De beste kandidaten worden hierin per vakgebied opgenomen,’ zegt ‘t Hooft. ‘Op deze manier kunnen we snel schakelen indien er een vraag vanuit de Private Equity markt aan ons gesteld wordt.’

Ebbinge plaatst Interim Operating Partners binnen de Private Equity-branche, maar ook binnen familiebedrijven. ‘Daar spelen vaak vergelijkbare uitdagingen om bedrijven en processen efficiënter en optimaler te laten verlopen,’ zegt Dokkum. ‘Bij het selecteren van kandidaten letten we op ervaring, maar ook op hoe iemand is als mens,’ zegt ’t Hooft. ‘Elke verandering die een Operating Partner teweegbrengt, heeft ook invloed op de mensen die er werken. Daar moet hij of zij echt oog voor hebben. Naast de inhoud moet een operating partner goed zijn in het creëren van draagvlak en het meenemen van mensen.

Ebbinge heeft tot nu toe meerdere Operating Partners bij deelnemingen van verschillende PE-huizen geplaatst. Met succes: in alle gevallen hebben zij de opdracht van de klant succesvol uitgevoerd. Bij het bouwplaats-beveiligingsbedrijf van Nordian Capital zorgde de door Ebbinge geplaatste kandidaat voor een sterke optimalisatie van de operatie, een verbeterde output en duidelijke afspraken binnen de organisatie. Inmiddels is deze deelneming succesvol verkocht door Nordian Capital. ‘Een mooi resultaat waar de Interim Operating Partner van Ebbinge zeker aan heeft bijgedragen,’ aldus Joost Verbeek, Managing Partner van Nordian Capital. ‘Wij geloven sterk in de toegevoegde waarde van Operating Partners binnen onze deelnemingen, met behulp van Ebbinge hebben we dan ook een tweede fulltime Operating Partner binnen Nordian Capital aangenomen,’ zegt Verbeek.’

Een andere geslaagde plaatsing realiseerde Ebbinge bij een onderneming van Torqx, waar een Operating Partner de fabricage en assemblage optimaliseerde en een efficiencyverbetering van meer dan 25% heeft gerealiseerd. ‘Zeker in het mkb, de branche waar Ebbinge zich op richt, kan een Operating Partner waardevol zijn,’ denkt ’t Hooft. ‘Het zijn middelgrote bedrijven. De directeur-eigenaar weet vaak zelf heel goed hoe het productieproces werkt, omdat hij ooit zelf aan de knoppen heeft gedraaid. Een analyticus met operationele ervaring past daar goed bij.’