Het leiderschap van Pieter Brascamp, CFO bij Alpine Hearing Protection

‘Vertrouwen is voor mij de basis’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer? Sanne Del Tin van Ebbinge sprak met Pieter Brascamp, CFO bij Alpine Hearing Protection.

In welke transitie speelt je werk zich af?
Alpine maakt gehoorbescherming en is van oorsprong een familiebedrijf. Een belangrijke transitie is dat we zijn overgegaan in handen van private equity, wat andere verwachtingen en doelstellingen met zich meebrengt. De oprichters hebben na 25 jaar het roer overgedragen en een rol gekregen in de Raad van Commissarissen. Dat is een enorme verandering.

En corona natuurlijk. Onze toepassingen worden onder andere in de muziekwereld veel gebruikt en Alpine was elk weekend wel aanwezig bij een groot evenement. Vorig jaar was er even paniek over wat corona voor ons zou betekenen, maar nu hebben we meer vertrouwen. Toch blijft het frustrerend om steeds op de rem te staan: wat hadden we allemaal kunnen doen als er geen corona was geweest?

Wat vroeg corona van jou als CFO?
Dat ik heel functioneel naar het bedrijf moest kijken. Welk deel van de business is coronaproof? Welke investeringsbeslissingen nemen we wel, welke niet? Ik moest afstand nemen van de dagelijkse gang van zaken en proberen verstandige beslissingen te nemen op basis van weinig informatie. Gelukkig wisten we ons gesterkt door aandeelhouders die veel vertrouwen in ons hadden.

En wat vraagt de transitie naar private equity van jou als leider?
Er is een investeerder ingestapt die gespecialiseerd is in het laten groeien van consumentenmerken. Dit betekent dat het ambitieniveau omhoog is gegaan en dat we meer planmatig zijn gaan werken om onze doelstellingen te bereiken. Ik moet die veranderingen in goede banen leiden, op individueel- én op organisatieniveau.

Niet iedereen vindt het makkelijk mee te gaan in deze transitie. Je moet erachter komen of je iemand kunt helpen zijn plek te vinden, of dat de nieuwe situatie niet bij iemand past. Verder kijk ik hoe het bedrijf eigenlijk in elkaar zit en hoe we de verantwoordelijkheid breder neer kunnen leggen. Daar moeten nieuwe structuren en afspraken voor ontstaan die in het oude bedrijf minder nodig waren.

‘Wat ik heel fijn vind, ten opzichte van een rol als consultant, is dat ik nu continu betrokken ben’

Hoe helpt je achtergrond als consultant je in je huidige functie als CFO?
Het zit ingebakken om alles als een businesscase te bekijken: wat kost het, wat levert het op? Daarnaast ben ik gewend om bedrijfsmatige processen in kaart te brengen. Als er een probleem is in een organisatie, dan kan het zijn dat iemand zijn werk niet goed doet. Maar veel vaker krijgt iemand de verkeerde vragen, ontbreekt er transparantie of zijn er onvoldoende afspraken.

Hoe is je werk veranderd, nu je CFO bent?
Als CFO in een klein bedrijf zit je overal bovenop – tot de maandafsluiting aan toe. Wat ik heel fijn vind, ten opzichte van een rol als consultant, is dat ik nu continu betrokken ben. Je kunt wat je bedacht hebt ook echt uitvoeren en je strategie verder fijn slijpen.

Is CFO de juiste uitdrukking voor wat je doet?
Bij een bedrijf als Alpine houd je je als CFO eigenlijk bezig met alle niet-commerciële functies. Je zou de letter P van people toe kunnen voegen, maar dat hoeft van mij niet. Mijn collega’s weten heel goed wat ze aan me hebben.

‘Ik geef mensen de ruimte om zelf hun week in te vullen of hun precieze aanpak te bepalen’

Wat is je belangrijkste leiderschapskwaliteit?
De combinatie van hard en zacht. Met oog en passie voor de inhoud, maar ook met aandacht voor de mens. Vertrouwen is daarbij heel belangrijk. Ik heb gemerkt dat veel mensen het prettig vinden om vertrouwen te krijgen en geholpen te worden als het nodig is. In plaats van pas losgelaten te worden als het kan.

Welke waarden heb je van huis uit meegekregen?
Precies dat: vertrouwen. Ik heb zowel van huis uit als van collega’s en leidinggevenden altijd veel vertrouwen meegekregen. Voor mij is dat verbonden met vrijheid en die probeer ik anderen ook te geven. Ik geef mensen de ruimte om zelf hun week in te vullen of hun precieze aanpak te bepalen. Maar het is niet zo dat ik volledig verlicht over de werkvloer zweef. Soms conflicteert het wel eens, dan ben ik te ambitieus over wat anderen moeten kunnen of opleveren.

Wat weten maar weinig mensen over jou?
Dat ik het liefst in de middle of nowhere zou wonen. Met mijn energie en ambitie kan ik heel veel dingen tegelijk doen, maar daardoor ervaar ik weinig rust voor mezelf. Als ik buiten ben, op het water of in de bergen, kan ik die rust wel vinden. Dat is voor mij ultieme vrijheid.

Geschreven met medewerking van Lisanne Snelders, fotografie van Pieter Bas Bouwman