Jaap Postma: ‘The Great Reskill is hét antwoord op de krappe arbeidsmarkt’

In de serie ‘Opschudders’ breken inspirerende vakgenoten een lans voor noodzakelijke veranderingen in de wereld van Private Equity. Voor dit eerste interview van de reeks sprak Karin Redert van Ebbinge met Jaap Postma, de door haar geplaatste CEO van Mysolution, portfoliobedrijf van Nedvest Capital.

opschudders

Wie ben je en op welk gebied kan jouw sector wel wat opschudding gebruiken?
“Na decennialang bij grote corporates als KPN en de laatste drie jaar voor het Deense telecombedrijf TDC Group te hebben gewerkt, maakte ik in 2020 de stap naar Mysolution, een scale-up die software-oplossingen ontwikkelt voor de uitzend- en detacheringsbranche. Normaal gesproken ben ik echt iemand van de inhoud en strategie, maar inmiddels ben ik zo’n 50 tot 60 procent van mijn tijd kwijt aan het zoeken naar de ideale bedrijfssamenstelling. Natuurlijk weet je dat het bij elk bedrijf uiteindelijk om de mensen gaat. Maar je ondervindt het pas echt aan den lijve in een bedrijf dat hard aan het groeien is en daardoor voortdurend goede nieuwe mensen nodig heeft. Trends als digitalisering, automatisering en vergrijzing zorgen er bovendien voor dat die uitdaging de komende jaren alleen maar verder intensiveert.”

‘Ik geloof in wat ook wel ‘The Great Reskill’ wordt genoemd: het massaal opleiden en omscholen van werknemers voor de banen van de toekomst’

Wat is er volgens jou nodig om de huidige krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden?
“Ik geloof in wat ook wel The Great Reskill wordt genoemd: het massaal opleiden en omscholen van werknemers voor de banen van de toekomst. Dat is het antwoord op de krappe arbeidsmarkt. In onze vergrijzende samenleving moet een steeds kleinere beroepsbevolking het werk doen. Dat betekent concreet dat de participatiegraad omhoog moet, bijvoorbeeld van vrouwen die nu nog parttime werken. In Scandinavische landen zijn ze daar een stuk verder in, ook omdat de maatschappij er veel beter op is afgestemd.”

‘Het probleem is dat er nu vooral op hard skills wordt geselecteerd, en dan blijken veel mensen niet de juiste vinkjes op hun cv te hebben staan’

Hoe kunnen we de arbeidsparticipatie verder omhoog te krijgen?
“Mensen blijven het langst werken in functies waar ze de meeste toegevoegde waarde hebben. Daarom is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers op de juiste plek terechtkomen. Het probleem is dat er nu vooral op hard skills wordt geselecteerd, en dan blijken veel mensen niet de juiste vinkjes op hun cv te hebben staan. Een gemiste kans, want door ook naar human skills te kijken boor je een veel groter potentieel aan werknemers aan en vergroot je bovendien de kans op goede matches.”

Welke rol spelen data en software bij The Great Reskill?
“Onze klanten, van werving- en selectiebureaus tot uitzendbedrijven, hebben enorme databases met kandidaten: van vaklieden tot IT’ers en andere professionals. De daar vastgelegde informatie over werkervaring en hard skills koppelen we aan data over human skills als empathisch vermogen en creativiteit. Vervolgens kan onze software zeggen: investeer in een specifieke groep mensen door ze opleiding X aan te bieden, en ze hebben de komende twee jaar plaatsingsgarantie bij bepaalde bedrijven. Zo zie je: door beschikbare data slim te gebruiken, kan de markt het bestaande personeelsprobleem deels zelf oplossen. De leiders van organisaties zullen hiermee rekening moeten houden om hun bedrijven goed te kunnen blijven klaarstomen voor de toekomst”.

Fotografie: Pieter Bas Bouwman