Het leiderschap van Linda Moos, CFRO bij CCV Group

‘Ik heb geleerd dat ik mezelf moet zijn’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer? Vincent Timmers van Ebbinge sprak met Linda Moos, CFRO bij CCV Group.

De rode draad in je carrière is transformatie.
Ja, ik heb veel strategische veranderingen begeleid. Een transitie die eruit springt is het faillissement van Van der Moolen, een beursgenoteerd bedrijf. Toen ik net 32 was, werd ik gevraagd voor de rol van plaatsvervangend CFRO. Het was financieel een moeilijk jaar, waarin we druk bezig waren om de pijn weg te snijden. Dat ging best goed, totdat de AFM en de DNB binnenvielen. Het was goed mis.

Wat was jouw rol in dat proces?
Ik kreeg boven water wat er precies aan de hand was: er ging financieel weinig verkeerd, maar er bleek wel sprake van een ethisch probleem. Omdat het om koersgevoelige informatie ging, moest het naar buiten. Toen ging het heel snel: financiers trokken zich terug, het bedrijf viel uit elkaar en ging failliet. Ik richtte me op damage control: ik heb met de curatoren samengewerkt om de resterende waarde van Van der Moolen zo goed mogelijk te optimaliseren en rechtmatig af te wikkelenen. Daarnaast heb ik geprobeerd om het verhaal over Van der Moolen bij te stellen. Want ik had gezien hoe een aantal individuele acties de val van een bedrijf kunnen veroorzaken, ondanks het goede werk van vele anderen. Daar ben ik voor gaan staan.

Je belandde ook zelf in de beklaagdenbank.
Ja, ik werd bevraagd alsof ik de oorzaak van het probleem was. Het moest niet gekker worden. Er volgden lange onderzoeken waarin ik mijn naam en die van anderen moest zuiveren. Dat is gelukkig gelukt.

Het bedrijf viel om, maar jij, jong als je was, bleef overeind. Hoe deed je dat?
Als het moet, kan ik knokken. Ik heb een vechtersmentaliteit en blijf altijd positief. Ik sta voor mijn eigen visie, ben heel goed in dossiervorming en kan helder communiceren. Ook vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen, want je houdt strategische transities alleen maar vol als je het samen kunt doen. Dat heb ik ervaren in al mijn CFRO-banen, bij Bank Oyens & Van Eeghen, DAS Holding en ook nu weer bij CCV Group.

Waar komt die mentaliteit vandaan?
Ik kom uit een bescheiden gezin, waar normaal doen al gek genoeg was. Ik dacht: als ik verder wil komen, moet ik altijd mijn best doen.

Welke impact kun je hebben, als CFRO?
Het beeld is vaak dat een CFRO vertelt wat er niet kan, wat de risico’s zijn. Maar ik richt me op wat er wél kan, op een verantwoorde manier. Dat is veel leuker. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: klanten naar ons toetrekken en de markt veroveren.

Je werkt in een door mannen genomineerde omgeving. Hoe ga je daarmee om?
Zelfs als voorzitter van de vergadering werd ik, als enige vrouw en vaak ook jongste lid van het gezelschap, weleens gevraagd om koffie te halen. Niet erg, maar dat overkomt me nu niet meer. Ik moet ook toegeven dat catering niet mijn sterkste kant is.

Natuurlijk is het belangrijk om oog te hebben voor verschillen tussen mannen en vrouwen, of bijvoorbeeld voor de omgeving waar iemand vandaan komt. Maar uiteindelijk zijn we allemaal mens en moet je vooral in jezelf geloven. Het belangrijkste is dat je goed bent in wat je doet.

“Ik ben me bewust van mijn rol en verantwoordelijkheid, maar vind het ook heel belangrijk om in een goede sfeer samen te werken aan een groter geheel”

Ben je je ervan bewust dat je voor anderen een rolmodel bent?
Ik wil graag het goede voorbeeld geven en geloof in leading by example. Maar een rolmodel, nee, zo zie ik mezelf nog niet.

Wat is de belangrijkste les uit je carrière?
Dat ik mijn eigen koers volg en mezelf moet zijn. Ik ben me bewust van mijn rol en verantwoordelijkheid, maar vind het ook heel belangrijk om in een goede sfeer samen te werken aan een groter geheel. Als we elkaar inspireren, kunnen we onszelf verbeteren. Dan geldt: 1 + 1 = 3.

Dekken de letters CFRO de lading van wat je doet?
Ik ben nooit zo bezig met die letters. Ik zie mezelf als een van de leiders van het collectief. Cijfers zijn de taal die ik spreek, als een soort moedertaal, net zoals andere Chiefs ook hun eigen taal spreken. Uiteindelijk is CFRO een allround positie. Je kunt er niet voor studeren, maar leert het door het te doen.

Wat weet bijna niemand over jou?
Ik heb het hart op de tong en heb geen verborgen agenda. Maar omdat we zoveel over werk hebben gepraat, zou je bijna vergeten dat ik enorm van het leven geniet. Ik ben gek op mijn liefde, familie en vrienden, hond, huis en plantjes.

Linda Moos

Geschreven met medewerking van Lisanne Snelders, fotografie van Pieter Bas Bouwman