Het leiderschap van Hans Jungerhans, CFSO bij Bonusan

‘Hoe ouder ik word, hoe groener ik word’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer?
Sanne Del Tin van Ebbinge sprak met Hans Jungerhans, CFO bij Bonusan.

In welke transitie speelt jouw werk zich af?
Er zijn verschillende transities gaande bij Bonusan. In de eerste plaats in onze business. We ontwikkelen voedingssupplementen, maar onze missie is dat we mensen zoveel mogelijk de regie over hun gezondheid willen teruggeven. We willen ons bereik vergroten en zoeken steeds meer de verbinding met de reguliere geneeskunde. De inzet van leefstijl en voedingssupplementen is daar totaal niet vanzelfsprekend – je moet maar gewoon genoeg broccoli eten. Wij zijn ervan overtuigd dat je ongelooflijk veel kunt bereiken met een goede leefstijl en dat supplementen het natuurlijk herstelvermogen van het lijf kunnen ondersteunen.

We hebben als maatschappij een enorme uitdaging op het vlak van gezondheidszorg. Daarom moeten reguliere en complementaire zorg de handen ineenslaan. Hoe belangrijk dat is zien we nu met corona: iedereen is op zoek is naar manieren om daar fit doorheen te komen. Zo hebben we samenwerkingen met de reguliere gezondheidszorg om te onderzoeken hoe voedingssupplementen kunnen helpen om de restklachten van covid-19 te reduceren. Dat is voor ons heel gaaf en super spannend.

Er is ook een transitie gaande in de governance van het bedrijf. Welke?
We zijn een familiebedrijf waarin voor het eerst een externe directie de leiding heeft. We hebben twee aandeelhouders, een zus en broer die zelf twintig jaar lang algemeen directeur is geweest. Zij moeten wennen aan hun nieuwe rol als actieve aandeelhouder, terwijl wij als bestuur op zoek zijn naar een mandaat om onze rol te vervullen.

Wat is jouw rol in die transitie?
Vertrouwen winnen. Het is niet niks om het stuur uit handen te geven van een bedrijf waar jouw familie generaties lang aan heeft gebouwd. De kracht van ons directieteam is dat we heel open zijn. Er is veel onderling vertrouwen en we voelen ons intrinsiek verbonden met het domein waarin we werken. En ja, we hebben ego’s, maar die laten we niet in de weg staan.

Wat vragen deze ontwikkelingen van jou als CFO?
Vanuit mijn financiële rol zorg ik ervoor dat we weten waar onze business zich begeeft en hoe die zich ontwikkelt. Daarbij wordt data steeds belangrijker. Soms denk je dat je de juiste strategie toepast, maar blijk je er helemaal naast te zitten als je naar de data kijkt. Hoe gaan we uit het enorme woud van data de juiste informatie halen? Ik vind het belangrijk om daar transparantie over te krijgen.

Wat zijn je ambities?
Ik wil, naast mijn rol als CFO, ook een rol spelen in de verduurzaming van het bedrijf. We hebben ons tot doel gesteld om onze milieu-impact per verkochte eenheid binnen vijf jaar te halveren.

Ben je altijd al bezig geweest met duurzaamheid en het milieu?
Jaren geleden heb ik in Ulvenhout met een aantal vrijwilligers een energiecorporatie opgezet om duurzame projecten te realiseren. En hoe ouder ik word, hoe groener ik word. Je gaat anders naar de wereld kijken en ziet dat we een verantwoordelijkheid hebben. Bij Bonusan is duurzaamheid meer dan een doelstelling, het mag er echt zijn. In mijn eerdere financiële rollen was het product vaak ondergeschikt aan geld verdienen. Ik was toen zelf ook meer met materiële dromen bezig: een groot huis, vakanties en een mooie auto. Nu denk ik, oké, lekker belangrijk. Bonusans visie op gezondheid past echt bij mij. Dat is een verademing.

Is CFO wel de juiste uitdrukking voor wat je doet?
Ik wil er CFSO van maken, met de S van Sustainable erbij. Duurzaamheid gaat voor mij niet alleen over het milieu, maar ook over het zorgdragen voor het bedrijf zelf.

Als je geen CFO was geworden, hoe had je carrière er dan uit gezien?
Dan was ik boswachter geworden. Ik ben heel graag in het bos, ik loop er elke dag een rondje met de hond en ’s ochtends zie ik de hertjes. Ik vind dat heerlijk, het geeft rust. Het lijkt me heel mooi om beheerder te zijn van een terrein en daar een zorgplicht voor te hebben. Daar zie ik een parallel met mijn huidige rol, want ook daar heb ik een zorgplicht. We hebben een prachtbedrijf waar we een tijd op mogen passen en dat we richting mogen geven, maar dat we ook weer door moeten geven.

Geschreven met medewerking van Lisanne Snelders, fotografie van Pieter Bas Bouwman