Het leiderschap van Elke Snijder, CBIO

‘Je bent een soort bedrijfsatleet’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer? Anita te Water van Ebbinge sprak met Elke Snijder, CFO van Landal GreenParks.

In welke grote transitie opereer jij als CFO bij Landal?
We zijn een enorm groeibedrijf, we groeien al jaren double digit. We zijn daardoor ook enorm gegroeid in fte’s. Ergens vorig jaar kwam de realisatie: we worden langzaam. Er zijn teveel mensen die ergens iets van moeten vinden. Dus zijn we teruggegaan naar de tekentafel en hebben we een transitie gemaakt naar slagvaardiger opereren. Er is een trade-off tussen wat je nu wilt verbeteren — bijvoorbeeld kostenstructuur of het laveren door een crisis — en de lange termijn. Bijna elke maand pakken we een dag om over die stip op de horizon na te denken met onze top acht prioriteiten. Hoe ziet onze business er over vijf jaar uit? Dat is onze drive.

Hoe is jouw rol veranderd?
Anderhalf jaar geleden zijn we overgegaan van beursgenoteerd naar private equity. Dit heeft ons ondernemender dan ooit gemaakt. Bij beursgenoteerd — ik ga iets heel ergs zeggen — kom je er bijna mee weg als de financials op orde zijn. Als CFO van een private equity bedrijf ben je mede-ondernemer, niet alleen verantwoordelijk voor finance maar voor het brede succes van het bedrijf. Je bent een soort bedrijfsatleet die een marathon rent. Elke dag moet je scherp zijn, zeker onder deze private equity eigenaar. Mijn rol in het leiderschap is groter geworden, onze Amerikaanse eigenaar spreekt echt het tandem CEO-CFO aan.

Welke impact kun je hebben als CFO?
Die kan net zo groot of klein zijn als van een CEO. Vroeger was je een goeie financial als je goed in Excel was. Dat wordt nu allemaal geautomatiseerd. Ook boekhouden wordt van ons overgenomen. De vraag is dan: wat is ons vak? De goeie vragen stellen. Data is altijd het speelveld tussen marketing en finance in geweest. Ik denk als CFO dat dit steeds meer ons speelveld moet worden, wij hebben hier echt de analytische mensen voor. Het leuke van mijn vak vind ik niet de jaarrekening. Ik zit echt aan de business kant: het positief beïnvloeden van de richting van het bedrijf op basis van feiten en analyses.

Wat is jouw opvatting van leiderschap?
Ik geloof er oprecht in dat ik het niet alleen kan. Het leukste is als ik iemand in het team heb waarvan ik merk ‘die is eigenlijk slimmer of beter dan ik’. Maak een goed team, zorg dat het goed functioneert en loop niet teveel in de weg.

Wanneer ontdekte je voor het eerst leiderschapskwaliteiten in jezelf?
Toen ik op m’n 25ste adjunct-directeur regio Emmen werd bij ING heb ik maanden gewacht tot ik ook dit bordje op mijn deur deed.  Toen zag ik mezelf dus nog niet echt als leider van die ploeg. Pas een paar jaar later toen ik een trainee coachte in mijn ING tijd zei hij: ‘ik kijk naar je op en hoe jij dingen doet vind ik een voorbeeld’. Dat was de eerste keer dat ik het idee accepteerde dat ik mensen echt verder kan helpen. Dat ze wat hebben aan de structuur die ik kan brengen.

Wat zouden CFO’s meer moeten doen?
Kom uit je kantoor en loop veel in je business rond. Toen ik begon ben ik twee maanden door het bedrijf gegaan. Hierdoor snap ik niet alleen de cijfers maar ook de operatie. Bij leiderschap hoort ook dat je goed groepen mensen kan meekrijgen, inspireren, plat gezegd dat je kunt presenteren. Mede om deze reden ben ik zeven jaar geleden begonnen met lesgeven op Nyenrode.

Is CFO wel de juiste uitdrukking voor wat je doet?
De I van intelligence komt bij me op. Dat is meer dan alleen financial intelligence. We moeten als CFO’s niet alleen naar financiële cijfers kijken maar naar alle data. Dat wordt steeds meer ons speelveld. De B van business hoort er eigenlijk ook bij, al vind ik dat dit een gedeelte verantwoordelijkheid is. Chief Business Intelligence Officer (CBIO) zou weleens de oplossing kunnen zijn.

Wat weet bijna niemand over jou?
Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de kop van Drenthe en was heel lang een verlegen meisje. Als ik dat nu vertel gelooft niemand dat. Op mijn 17e kreeg ik de kans om na het gymnasium met een beurs naar Amerika te gaan, om daar te basketballen en te studeren. Als je op jezelf aangewezen bent leer je heel snel om assertiever te worden.

Geschreven met medewerking van Ebele Wybenga, fotografie van Pieter Bas Bouwman.