Het leiderschap van Brigitte Hegeman, medeschipper van Royal Huisman

‘Ik ga altijd het gesprek aan’

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer? Vincent Timmers van Ebbinge sprak met Brigitte Hegeman, CFO bij Royal Huisman.

In welke transitie speelt je werk zich af?
Royal Huisman bouwt zeil- en motorjachten en is van oorsprong een familiebedrijf. Na de verkoop in 2014 is de organisatie een nieuwe richting ingeslagen met behoud van de familienormen en -waarden. Ik heb me sinds mijn komst in 2019 ingezet voor het bouwen aan een stabiele en robuuste organisatie, om minder kwetsbaar te zijn in de markt van super zeiljachten.

Wat houdt die verandering in?
In de eerste plaats hebben we de organisatie flexibeler gemaakt. We zijn veel meer met partners en subcontractors gaan werken. In het verleden was dat anders: mensen hadden een lang dienstverband bij Huisman en alle kennis en kunde hadden we zelf in huis. Die passie en betrokkenheid is heel mooi, maar soms moet je van een afstand kijken welke kennis het beste is voor het project. Ook de andere leden van ons managementteam hebben een relatief kort dienstverband en brengen specifieke kennis en ervaring mee.

Verder zijn we gediversifieerd door ons meer te richten op refits. Hiervoor hebben we een tweede locatie in Amsterdam geopend die zich niet richt op de nieuwbouw van jachten, maar op service en onderhoud.

Tot slot zetten we ook in op de bouw van motorjachten. Dat was in het verleden not done omdat iedereen Huisman kent van super zeiljachten, maar onze orderportefeuille bestaat op dit moment al voor de helft uit motorjachten. Door onze ervaring met zeiljachten kunnen we goed compact en lichtgewicht bouwen, een sterkte die we in deze nieuwe markt goed kunnen benutten.

Hoe is jullie risicomanagement veranderd?
We zijn zakelijker geworden richting in onze klanten. Dat zijn geen miljonairs, maar miljardairs voor wie de rode loper werd uitgerold. De klant is nog steeds koning, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat er voor ons ook een goede boterham in zit. Onze risico’s worden middels goede contractuele afspraken nu beter afgedekt.

‘Door het gesprek aan te gaan en betrokkenheid te tonen, begrijp ik wat leeft op de werkvloer’

Hoe heb je de organisatie meegenomen in deze veranderingen?
De werknemers van Huisman zijn erg betrokken bij het bedrijf. In combinatie met een dynamische omgeving kunnen de emoties weleens hoog oplopen. Door het gesprek aan te gaan en betrokkenheid te tonen, begrijp ik wat leeft op de werkvloer. Ik stap dan ook makkelijk de productievloer op, maak grappen met de mannen en vraag waar ze mee bezig zijn. Projectteams krijgen maandelijks de gelegenheid om aan het managementteam verslag te doen over hun projecten. Ik vind het belangrijk dat ze dan alles op tafel kunnen leggen, ook als er problemen zijn en ze hulp nodig hebben. Verder hebben we een extended managementteam opgezet, met jonge mensen zonder leidinggevende positie die goede ideeën hebben en meedenken over veranderingen in de organisatie.

Wat is jouw visie op leiderschap?
Ik zit in mijn kracht als er beweging is in een organisatie en ik anderen daarin mee moet nemen. De ‘mensenkant’ is daarbij heel belangrijk voor mij: ik wil mensen vertrouwen geven en laten zien waar ze goed in zijn.

‘Toen ik net bij Huisman werkte, zei ik thuis weleens: het is of ik bij de brandweer ben gegaan’

Je werkt nu drie jaar bij Huisman. Waar ben je het meest trots op?
Dat de organisatie minder kwetsbaar is geworden. We grijpen niet meer alles aan als een kans, maar maken bewuste keuzes. Als iets niet binnen onze strategie past, doen we het niet. Toen ik net bij Huisman werkte, zei ik thuis weleens: het is of ik bij de brandweer ben gegaan. Er was altijd wel ergens een brandje te blussen. Nu werken we veel gestroomlijnder en is het in de organisatie bekend waar we naartoe willen groeien.

Wat is jullie ambitie op het vlak van duurzaamheid?
Zeiljachten zijn per definitie duurzaam, dat kunnen we nog veel beter communiceren. Daarnaast bouwen we bijvoorbeeld dieselmotoren om naar hybride of volledig elektrisch. De expertise en know how van zeiljachten kan ook op veel andere gebieden ingezet worden, dat is voor ons een belangrijk thema voor de toekomst.

Is CFO wel de juiste uitdrukking voor wat je doet?
Mensen zien mij als het financiële geweten van Huisman, maar zo voel ik het niet. In mijn eerste jaar hebben we de financiën goed op orde gebracht. Dat loopt nu, daar zit mijn grote zorg niet meer. Mijn uitdaging is om Huisman naar een volgende fase te brengen, samen met gepassioneerde mensen die trots zijn op het bedrijf.

Zie je jezelf als een medeschipper van de organisatie?
Ja, dat zeg je goed. Ik kan alleen zelf niet zeilen, maar dat geeft niet; daarvoor vertrouw ik volledig op veel fijne collega’s.

Beeld: Pieter Bas Bouwman