Het leiderschap van Bob Brok, CFO bij Oogwereld

'Ik wil mensen in hun kracht zetten'

het-leiderschap-van

Wat voor leiderschap verwachten we van een Chief Financial Officer? Charlotte Gevers Deynoot-Broekers van Ebbinge sprak met Bob Brok, CFO bij Oogwereld.

In welke transitie speelt jouw werk zich af?
Toen ik begon bij Oogwereld, een groep van optiekzaken, lag er een duidelijke opdracht: professionaliseren. Er was geen managementteam en de mix van mensen was niet optimaal. Dus heb ik veel gesprekken gevoerd en gekeken of iedereen op de goede plek zat. Zo kwam ik erachter dat een van onze jonge Financial Controllers ontzettend veel potentie had. Zij is nu onze Manager Finance & Control en ik help haar met het opzetten van haar team. We hebben ook veel jonge nieuwe mensen aangenomen, waardoor anderen weer een stap kunnen maken. Het team is nu leaner en meaner, de lijnen zijn korter en mensen komen veel beter tot hun recht.

Wat heb jij de organisatie gebracht, denk je?
Nieuwe energie en meer resultaatgerichtheid. Ik vind het heel belangrijk om elkaar veel te spreken, juist in deze tijd van thuiswerken. Zo weet je wat je aan elkaar hebt. Verder heb ik mensen meegenomen in mijn visie voor het bedrijf, zodat iedereen weet waar we samen naar op weg zijn.

Dat is de menselijke kant. Daarnaast heb ik de stuurinformatie geprofessionaliseerd met nieuwe KPI-rapportage en data-analyses zoals klantsegmentering. Ook heb ik recent een nieuwe bankfinanciering afgesloten, waarmee we de komende tijd vooruit kunnen met onze acquisitiestrategie.

Je hebt veel gedaan in die korte tijd. Hoe gaat het met je, als mens?
Ik vind het fantastisch en heel leuk om weer in de retail te werken. Ik heb tien jaar werkervaring in vergelijkbare industrieën, de kappers- en de audiciensbranche. Die ervaring geeft rust.

‘Ik heb meer balans gevonden, ook tussen werk en privé’

Wat is jouw visie op leiderschap?
Mijn leiderschapsstijl is niet directief, eerder coachend: ik geef mensen veel ruimte en spreek ze aan op hun verantwoordelijkheid.

Hoe heb jij jezelf ontwikkeld als leider?
In het begin van je carrière wil je jezelf bewijzen en alles zelf doen. Op een gegeven moment leer je dat het belangrijk is om dienstbaar te zijn aan het bedrijf, rust uit te stralen en andere mensen een podium te geven. Ik heb meer balans gevonden, ook tussen werk en privé. Het is fijn om in Den Bosch te werken: ik hoef veel minder ver te reizen en houd meer tijd over voor mijn gezin.

Daarnaast was ik vroeger vooral met het bedrijf bezig en minder met de aandeelhouders. Dat is nu anders: ik kijk wat we hebben beloofd en of we op het goede spoor zitten. Zodat de aandeelhouders hun rol als toezichthouder kunnen vervullen.

‘In het verleden was ik soms zo veel bezig met de resultaten dat ik voorbijging aan de werkvloer’

Hoe neem je de inzichten die je eerder in je carrière hebt opgedaan mee in je werk bij Oogwereld?
Ik heb geleerd hoe belangrijk mensen zijn, juist in de winkels, waar onze klanten komen voor advies. In het verleden was ik soms zo veel bezig met de resultaten dat ik voorbijging aan de werkvloer. Daarom heb ik veel tijd gestoken in het leren kennen van de organisatie, ben ik bij heel veel filialen langsgegaan en probeer ik me altijd in de winkels te verplaatsen als er een besluit moet worden genomen.

Hoe is de samenwerking met de CEO?
De CEO was gewend dat de CFO alleen in de weer was met de administratie. Nu is dat anders: ik stel de CEO vragen en challenge hem. Dat was even wennen, maar het gaat heel goed. Ik geloof niet zo in het strikte onderscheid tussen CEO, CFO en COO, ik zie de directie als een team waarin iedereen zijn eigen kwaliteiten meeneemt.

Ik vergelijk het weleens met een locomotief: de directie bepaalt de snelheid en moet zorgen dat de organisatie meekan. Maar je moet het wel doseren. Als je te hard gaat, raak je de rest kwijt. Als je te langzaam gaat, gebeurt er niks.

‘Ik geloof niet zo in het strikte onderscheid tussen CEO, CFO en COO’

Waar lig je wakker van?
Van corona, zowel privé als zakelijk. Het is lastig dat het zo lang duurt en er weinig perspectief is. Plannen maken is moeilijk en sociale contacten zijn minder. Zeker tieners missen ontzettend veel. Gelukkig valt de impact in onze branche mee, omdat we een essentiële winkel zijn en open mogen blijven. Maar ook wij hebben veel ziekteverzuim.

Wat zijn je ambities voor de komende jaren?
Ik ben heel enthousiast over Oogwereld en wil het bedrijf de komende jaren nog verder laten groeien. Het voelt of ik op een rijdende trein zit, het is heel leuk om samen successen te vieren. Privé wil ik graag een wereldreis maken met mijn gezin, dat lijkt me geweldig.

Geschreven met medewerking van Lisanne Snelders, fotografie van Pieter Bas Bouwman