Het leiderschap van Alfred Helmus, CFO bij Roerink Food Family

'Ik vind het leuk om een generatiebestendig bedrijf te bouwen'

het-leiderschap-van

Hoe vullen Finance Directors en CFO’s hun rol in? Dat vragen we hen in onze interviewreeks. Vincent Timmers van Ebbinge sprak met Alfred Helmus, CFO van Roerink Food Family.

Met welke transformatie heeft Roerink Food Family te maken?
De tweede generatie is nu actief in het familiebedrijf. Het doel is dat deze generatie het bedrijf toekomstbestendig laat groeien, zodat de derde generatie straks ook in een gezond bedrijf kan instappen, als men dat kan en wil natuurlijk. Je moet het zo zien dat er eerst één boomstam was, de oprichter en DGA. Die boom heeft nu vertakkingen in de vorm van de opvolgers, en straks komen daar nog meer nieuwe takken bij. Dan is het zaak de groei in goede banen te leiden zodat de boom een dikke stam heeft met stevige takken.

Dat houdt in professionaliseren en werken vanuit een heldere strategie. En dat terwijl we met een ‘perfect storm’ te maken hebben: de energietransitie, de melkprijs die in korte tijd is verviervoudigd, schaarste van grondstoffen en het duurzaam willen ondernemen. Dat legt een grote druk op de keten en ons als ketenpartner, maar biedt zeker ook kansen.

Het mooie van een familiebedrijf is dat het duidelijke normen en waarden heeft. Vanuit die kern wil je doorgroeien. Wat ik daarbij belangrijk vind kun je samenvatten in 4 V’s: vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid, maar zónder vrijblijvendheid. De Roerink Food Family zit in een fase waar de 2de generatie aan het roer is komen staan en de oprichter vanuit een adviserende rol meer afstand neemt van de dagelijkse gang van zaken. Je hebt het over groeien, coachen, loslaten, een cultuurverandering, die ook vraagt om transparantie en open gesprekken, waarbij ook verantwoordelijkheid lager in de organisatie komt te liggen. Gelukkig wil de familie dat zelf ook graag. De keukentafelgesprekken gaan daar ook over. Maar je moet natuurlijk wel de hele organisatie meenemen op die reis.

Welke moeilijkheden kom je op die reis tegen?
Veel mensen werken hier al jaren en in vaste rollen. Nu kom ik erbij als buitenstaander, met mijn ideeën over waarde creatie en toekomstgericht ondernemen. Ik kan me voorstellen dat dat even wennen is. Gelukkig is de kwaliteit van de organisatie, het management en de teams over het algemeen goed. Het gaat er mij om dat er een duidelijke visie ligt. Wat doe je wel, wat doe je niet?

En dat ligt voor onze activiteiten in zuivel- en ijsproductie weer anders dan bij de winkels in de franchiseformule. Je werkt dus vanuit één visie, maar wel met verschillende accenten.

Maximale automatisering vind ik een belangrijke, dat creëert efficiency. Maar ook: duidelijke verwachtingen scheppen. Bijvoorbeeld van finance. Wie is verantwoordelijk voor de visie op de langere termijn, wie voor de dagelijkse scorekeeping? Zo groei je van business analist naar sparringpartner. Pas als het huis op orde is, kun je het hebben over vergezichten. De sleutel ligt bij focus en scherpheid op de details, om goede analyses te maken moet alles kloppen en weten waar het team en jij het over hebt. Het doorgronden van de cijfers.

Data centrisch werken is essentieel om de juiste keuzes te kunnen maken. Laat ik je een voorbeeld geven. Wij zijn 50% eigenaar van IJSBBL waar onder andere De IJsmakers, een keten van ijssalons onder valt. Op de komende Horecava introduceren we daarmee een nieuw data gedreven concept, De IJsnerds. Die data vertellen ons per dag, en rekening houdend met weersinvloeden, op welke locatie welke smaken gevraagd zullen worden. Wij leveren via een compleet nieuwe methodiek vers ambachtelijk ijs, zonder dat de toekomstige ondernemer hoeft te investeren in alle dure ijsapparatuur, daarnaast is ijs maken natuurlijk ook een ambacht, die je nu Bag in Box kant en klaar kunt kopen voor een competitieve prijs. Het is als bake-off brood, vers brood warm afgebakken maar zonder het ‘gedoe’. Klanten bestellen via een touchscreen, wat voor een hogere doorloopsnelheid zorgt. In dit soort concepten zit de toekomst.”

Wat vraagt dat van jou als niet familielid?
Dat is niet altijd makkelijk en dat hoeft ook niet. Ik hou van dit soort uitdagingen, We hebben een goed Directie Overleg en er is nu een Raad van Advies. Het gaat denk ik om het helder uitspreken van verwachtingen die je van elkaar hebt. Goede gesprekken blijven voeren. Op de zaak, maar ik ga ook graag een hapje eten met mensen. Ik realiseer me dat ik de buitenstaander ben die, op basis van de familiewaarden, het bedrijf wil professionaliseren. Er is een goede klik met de mensen, er zit een hecht team. Nu gaat het erom de zaak strak te trekken, verder te professionaliseren en snelheid in processen te brengen.

Je hebt veel met DGA’s gewerkt, soms in combinatie met private equity. Wat zegt dat over jou?
Ik denk dat ik nogal eigengereid en eigenwijs ben. Ik heb respect voor mensen, maar wil wel de vrijheid hebben om het op mijn manier te doen. Daarom past een omgeving waar een DGA zijn of haar rol loslaat, soms door de komst van een private equity partij, mij goed. Een omgeving waar je plezier maakt met mensen, maar wel levert. Dat maakt mij een blij mens. En het is goed zo nu dan te reflecteren op hoe je je werk beleeft. Dat doe ik bijvoorbeeld door met oude vrienden Het Pieterpad te lopen. Dan kun je heel open en eerlijk tegen elkaar zijn. Dat zijn waardevolle momenten.

Wat vindt men lastig aan het werken met jou?
Ik kan best hoekig zijn. Direct, als een echte Groninger. Dat kan intern, maar bijvoorbeeld ook voor leveranciers, best lastig zijn. Ik zit er kort op en ben to the point in wat ik van mensen verwacht. Dat schept helderheid. En als je mensen de vrijheid geeft om hun werk zelf te organiseren, kunnen ze heel snel groeien. Het gaat niet om ego’s, het gaat om het algemeen belang. Het liefst maak ik mezelf vervangbaar, zodat iemand kan doorgroeien naar mijn plek.

Die ondernemende omgeving zoek je ook buiten je werk?
Dat klopt. Mijn partner en ik zijn nu bezig met een wijnboerderij in Italië. De biologische wijngaard willen we laten groeien van de huidige tweeëneenhalve hectare naar 10 hectare. Met een B&W erbij, een bed and wine.

Verder ben ik bestuurslid bij het VolkerWessels Cycling Team. Een wielerploeg waar we talenten opleiden. We behoren dit jaar tot de meest succesvolle teams, met 50 overwinningen in Noordwest-Europa.

Had je dat ondernemende altijd al?
Ja, ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader had een slagerij, dus hard werken ken ik van jongs af aan. Het heeft met gevormd en zelfstandig gemaakt. Maar genieten van het leven heb ik ook altijd belangrijk gevonden. Ik ben weleens ingestapt als mede-ondernemer. En als de kans zich voordoet lijkt het me zeker leuk om met een aantal anderen een bedrijf op te zetten.

Geschreven met medewerking van Victor Silvis, Contentoo, fotografie van Pieter Bas Bouwman.