‘Elke leider heeft momenten voor zichzelf nodig’

Zo denkt Marjolein Bosch, Director bij Ebbinge en Yogi, over harde en zachte kwaliteiten en voldoening vinden in je werk.

portretten

“Op mijn LinkedIn staat naast mijn functie bij Ebbinge ook dat ik Yogi ben. Ik heb een hele zakelijke kant maar ook een zachte, spirituele kant. Ik ben opgeleid tot yogadocent, een opleiding die me ook verrijkt als professional. Zo’n teacher training is heel intensief. Vier dagen per week lig je op de mat, naast volle dagen theorie. Ik vond het belangrijk om hier ruimte voor te krijgen. Het mooie is: bij Ebbinge stonden ze hier helemaal achter.

Hoe jij je als mens ontwikkelt maakt jou een fijne, ervaren consultant om als kandidaat of klant mee in gesprek te gaan. Bij Ebbinge is daarom alle ruimte om niet alleen je harde maar ook je zachte skills te ontwikkelen. Daar wordt in alle openheid over gesproken.

Ingevingen komen uit rustmomenten
Mijn gezondheid was niet optimaal, mede als gevolg van teveel stress. Daarom ben ik een weg ingeslagen van gezonde voeding en minder stressvol leven. Geestelijke en fysieke gezondheid komt voor mij heel mooi samen in yoga. Door verbinding te maken met mijn lichaam krijg ik weer rust in mijn hoofd.

Ik werk hoofdzakelijk voor private equity, met mensen die maximaal onder druk staan en soms wel zestig tot tachtig uur per week werken. Ik zie welke prijs je hiervoor betaalt. Dus probeer ik mensen te inspireren. Ik zeg heus niet tegen een investment professional: ‘ga jij eens een dag op een yogamat liggen’, maar wel: ‘probeer eens één keer per dag vijf minuten de stilte op te zoeken’.

Ingevingen krijg je alleen als je rustmomenten pakt. En ingevingen zijn belangrijk om naar te luisteren. Ik geloof niet dat je persoonlijke en professionele leven kunt scheiden. Als je je rustmomenten pakt ben je thuis ook een veel fijnere partner of ouder. Je collega’s hebben daar ook baat bij.

Bezield leiderschap
Elke leider heeft momenten voor zichzelf nodig om helder te kunnen blijven nadenken. Het maakt niet uit of je dat nou meditatie noemt of mindfulness, of dat je liever een halfuur hardloopt of wandelt in de natuur. Je kunt alleen stevig in je schoenen staan als je verbinding met jezelf voelt, anders vlieg je alle kanten op. Helemaal in uitdagende tijden als deze.

Als je alleen maar met je hoofd bezig bent, op een stoel zit en naar een scherm kijkt, wat onvermijdelijk is voor de meeste zakelijke professionals, dan voel je je lichaam op een gegeven moment helemaal niet meer. Je raakt steeds verder weg van verbinding met jezelf en dan kun je nog moeilijker verbinding met anderen maken.

Als je aan het roer staat van een organisatie of team heb je deze verbinding nodig om mensen te inspireren. Als je het in eerste instantie niet bij jezelf voelt, hoe kun je medewerkers dan meenemen in een verandering? Dan blijft alleen een praatje over. Het zelf voelen én kunnen overbrengen, dat is bezield leiderschap.

Meer vrouwen in private equity
Ik realiseer me heel goed dat wij met de top één procent van de arbeidsmarkt werken. Daar zitten hoofdzakelijk hoogopgeleide witte mensen uit een bepaald milieu. Ik werk vooral voor private equity en word hier dagelijks mee geconfronteerd. Sinds twee jaar werken we samen met Level20. Deze organisatie uit Londen streeft naar minimaal twintig procent vrouwen onder medewerkers van private equity firma’s. Je denkt waarschijnlijk, twintig procent, dat is nog steeds absurd laag! Feit is dat in deze sector qua diversiteit nog een wereld te winnen is.

De private equity huizen waar ik mee werk steunen daarom stuk voor stuk dit initiatief. Het is in essentie een mentoringprogramma, gericht op het behouden van vrouwelijke medewerkers. Vrouwen die al op senior posities zitten kunnen veel doen om jongere vrouwen te helpen, daarom is mentorschap zo belangrijk. Je ziet tot aan vijf tot zeven jaar werkervaring het grootste aandeel vrouwen in de organisatie, daarna haken veel vrouwen af. Dit verschijnsel zie je helaas ook in bijvoorbeeld consultancy en de advocatuur.

Kwetsbaarheid als leiderschapskwaliteit
Als ik met vrouwen in gesprek ben hoor ik vaak: ik vind het leuk om een bedrijf beter te maken, want dat is wat private equity doet. Mannen zitten er meestal meer financieel gedreven in. Bij een aankoop of verkoop van een bedrijf komt veel emotie kijken en die emotionele onderstroom voelen vrouwen vaak het beste aan.

Ik denk dat er behoefte is aan meer vrouwelijke leiderschap, dan bedoel ik niet alleen meer vrouwen in de top, maar meer leiderschap met vrouwelijke kwaliteiten, zoals empathisch vermogen. Het gaat ook niet om vrouwen die meer man moeten worden om voor vol te worden aangezien. Dat gebeurt nog heel erg veel. Ook een mannelijke leider is veel krachtiger als hij juist zijn kwetsbare kant laat zien. Zou het niet mooi zijn als ook mannen meer empathie zouden tonen?

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat meer dan negentig procent van het succes van een onderneming afhankelijk is van de kwaliteit van het management. Het halen van rendement hangt meer dan ooit af van de mensen die aan het stuur zitten. In private equity wint het inzicht terrein dat je niet alles van een bedrijf in een excel sheet kunt zetten en zeker de menselijke kant niet. Als je mensen belangrijk vindt kun je niet om diversiteit heen. In portfolio bedrijven, maar ook als investeerder zelf.

Kritische generatie
Ik werk nu ruim achttien jaar in het bedrijfsleven, voornamelijk met mensen aan de top. Ik merk dat leiderschap een belangrijker onderwerp is dan toen ik begon. Met ‘ben je inhoudelijk goed’ red je het niet meer. Informatie is altijd tot je beschikking dankzij internet, dus het gaat echt om welke persoonlijke ontwikkeling je doormaakt. Zodra je richting aan een team of organisatie mag geven ben je aangewezen op je interpersoonlijke skills.

We zien in het investment programma dat we bijna-afgestudeerden aanbieden dat jonge academici steeds meer een nieuwe afweging maken: bankier worden in Londen is niet per se cool meer. Ze kiezen eerder voor startups, scale-ups of zelf gaan ondernemen. Traditionele traineeships van grote corporates lopen ook niet meer zo makkelijk vol. De generatie die nu aan het werk gaat kijkt kritischer. Je kunt als bedrijf geen talent aantrekken en behouden als je op het vlak van persoonlijke ontwikkeling niets te bieden hebt.

Bewustwording vergt altijd moed. Iedereen heeft een minder mooie kant, een schaduwkant. Ik denk dat het belangrijk is dat je die kent van jezelf. Zodat je weet wat je moet doen als je die weer tegenkomt. Ik geloof dat iedereen dit in zich heeft. Zo benader ik mensen ook: wil iemand, die er misschien nog niet mee bezig is, de weg van bewustwording onderzoeken? Als ik in een gesprek met een kandidaat benoem wat ik voel krijg ik meestal waanzinnig mooie gesprekken.”