Banken beloven meer diversiteit in top, maar geen vrouw benoemd

De grootste banken van Europa lopen achter op hun belofte om meer vrouwen aan te stellen in topfuncties.

nieuws

De grootste banken van Europa lopen achter op hun belofte om meer vrouwen aan te stellen in topfuncties. In de afgelopen twee jaar is er geen bank geweest die een vrouw de hoogste positie liet bekleden, blijkt uit een analyse van persbureau Bloomberg. In die periode werd bijna de helft van de topbestuurders van de dertig grootste banken van Europa vervangen.

Veel van Europa’s grootste banken hebben herhaaldelijk beloofd de genderdiversiteit in hun top te vergroten. Het onderwerp wordt ook voor investeerders en toezichthouders steeds belangrijker. Maar als er een vacature aan de top vrijkomt, blijven de kredietverstrekkers mannen boven vrouwen verkiezen.

“Er moet actie worden ondernomen om meer gendergelijkheid in leidinggevende functies te bereiken”, schrijven kenners van researchbedrijf en marktanalist Morningstar in een rapport. Daarin staat dat een hoge mate van diversiteit op de werkplek de innovatie en betrokkenheid van werknemers kan verbeteren. Er zijn ook aanwijzingen dat bedrijven met een hoge mate van genderdiversiteit financieel beter presteren dan hun collega’s.

Onder de veertien banken die sinds 2020 een nieuwe bestuursvoorzitter kregen, bevinden zich enkele van de grootste namen in de financiële wereld. Zo kenden onder andere Barclays, Credit Suisse, HSBC, Santander en UBS een wissel aan de top. Bij de laatste bank kwam voormalig ING-baas Ralph Hamers aan het roer te staan.